Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Rainwater Collection’

* Residential Architecture: Tucson Mountain Retreat by DUST

Posted by the editors on Sunday, 12 May 2013

Tucson Mountain Retreat by DUST

Residential Architecture: Tucson Mountain Retreat by DUST: “..The Tucson Mountain Retreat is located within the Sonoran Desert (Tucson, Arizona, USA); an extremely lush, exposed, arid expanse of land that emits a sense of stillness and permanency, and holds mysteries of magical proportions.  The home is carefully sited in response to the adjacent arroyos, rock out-croppings, ancient cacti, animal migration paths, air movement, sun exposure and views.  Great effort was invested to minimize the physical impact of the home in such a fragile environment, while at the same time attempting to create a place that would serve as a backdrop to life and strengthen the sacred connections to the awe-inspiring mystical landscape..Intentionally isolating the parking over 400 feet from the house, one must traverse and engage the desert by walking along a narrow footpath toward the house, passing through a dense clustered area of cacti and Palo Verde that obscure direct views of the home  Upon each progressive footstep, the house slowly reveals itself, rising out of the ground. The entry sequence, a series of playfully engaging concrete steps, dissolves into the desert. As one ascends, each step offers an alternative decision and a new adventure. Through this process, movement slows and senses are stimulated, leaving the rush of city life behind.  The home is primarily made of Rammed Earth, a material that uses widely available soil, provides desirable thermal mass and has virtually no adverse environmental side effects. Historically vernacular to arid regions, it fits well within the Sonoran Desert, while at the same time it embodies inherent poetic qualities that engage the visual, tactile and auditory senses of all who experience it..The program of the home is divided into three distinct and isolated zones; living, sleeping, and music recording/home entertainment.  Each zone must be accessed by leaving the occupied zone, stepping outside, and entering a different space.  This separation resolves the clients’ desired acoustic separation while at the same time, offers a unique opportunity to continuously experience the raw desert landscape..Rooted in the desert, where water is always scarce, the design incorporates a generous 30,000 gallon rainwater harvesting system with an advanced filtration system that makes our most precious resource available for all household uses..”  Lovely site; extensive glazing, natural light, views; interesting form, materiality; contextual sensibility..

designalog : contact

image: © Jeff Goldberg/Esto; article: “Tucson Mountain Retreat / DUST” 08 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Enclave House by BKK Architects

Posted by the editors on Wednesday, 30 January 2013

Enclave House by BKK Architects

Residential Architecture: Enclave House by BKK Architects: “..This project has been undertaken for a couple and their children of varying ages. (In Melbourne, Autralia), it includes alterations to an existing Edwardian House and a new separate studio to the rear of the site..The house is designed so that the spaces within and around the house will be adaptable over time to suit the changing needs of the family. The possibility for the studio space to be converted into an office has been considered as has the basement entertainment area conversion into a gym or multi-purpose play room. A central courtyard contains a pool and landscaped areas..The environmental initiatives for the project can be summarized as follows; •There is a 25,000lt underground rain water harvesting tank. •Double glazed windows throughout. •Highly insulated walls floors and roof. •Locally resourced, sustainable, plantation timber cladding. •Materials that are low-maintenance with inherent finishes. •Low-VOC materials. •Highly water efficient fixtures and fittings. •The existing residence has been retained and restored. •The planning and construction is designed to be highly adaptable..Formally, the extension at the rear of the existing residence is conceived through a subtractive approach that appears to have been carved from a solid block, chiseled away to cater to the planning/heritage overlays, whilst also drawing light back into the residence..Deep reveals form the windows to the upper floor to protect the gaze from the surrounding residences. An interior lightwell and water feature extend the garden space to the centre of the living spaces. The garden has also been carefully crafted to create its own secret garden, complete with designer cubby house. There is an overwhelming sense of seclusion in both the house and garden that creates a type of space that is the family’s own, a retreat from busy lives and the surrounding chaos..The fabric of the building/s operates like a protective cocoon. The differing materiality of the two levels of the extensions creates the impression that the house has been capped or that a ‘helmet’ is placed upon the exterior walls..”  Ample glazing, natural light; interesting form, materiality, interior volumes; sustainability..

See our post on another home by BKK Architects: Residential Architecture: Beached House by BKK Architects.

designalog : contact

image: © John Wheatley – UA Creative; article: “Enclave House / BKK Architects” 28 Jan 2013. ArchDaily.>

 

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Storm Cottage by Fearon Hay Architects

Posted by the editors on Thursday, 17 January 2013

Storm Cottage by Fearon Hay Architects

Residential Architecture: Storm Cottage by Fearon Hay Architects: “..Located on the east coast of Great Barrier Island, New Zealand – a black rough sawn timber box sits looking north to the sea..The dark exterior palette is completed with a layer of perforated metal screens. This operable layer allows the moderation of light / air and protection both when occupied and alone. Internally walls and floors are clad with oiled oak boards that provide a warm counter to its robust exterior..The programme provides for a pair of symmetrical bedrooms and ensuites set about a central living space. Care has been made to limit the scale of the building and maintain a sense of ‘cottage’. The building is off the grid, powered by solar panels [and] independent systems for water collection and treatment..This is a retreat that provides shelter, warmth and comfort to engage with the wilderness and isolation of the remote setting..”  Truly outstanding site; extensive glazing, natural light, ocean views; contextual and materials sensibility; sustainability..

See our posts on four other projects by Fearon Hay Architects:

image: © Patrick Reynolds; article: “Storm Cottage / Fearon Hay Architects” 14 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 16 Jan 2013. http://www.archdaily.com/318124

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Solar Design, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Beaumaris House by Maddison Architects

Posted by the editors on Thursday, 25 October 2012

Residential Architecture: Beaumaris House by Maddison Architects: “..The orientation and associated views played a major part in the design response. The Coronet Grove Residence is built on one of the most elevated seaside locations in Beaumaris, Melbourne, Australia, having 270-degree views of port Philip Bay. These conditions presented a major dichotomy however as the view is to the south. The imperative to therefore place living spaces on the south to capture the view is counter to all ESD (Environmentally Sustainable Design) principles..A strategy was developed to split the building into two elements, a south facing cantilevered zinc clad living element and a two-storey north facing masonry bedroom element. These two elements are pulled apart with a circulation zone and the roof is prised up over between these areas allowing north sun to penetrate into the living zones. The building elements are further pulled apart internally with first floor bridges spanning between them..We had an awareness of the history of the suburb within which the house is located. Beaumaris was established in the 1950’s and 60’s and has a heritage of experimental architecture from that period. Beaumaris was in the 50’s, the Mornington Peninsular of today. Architects such as Mcglashan and Everest, Chancellor and Patrick, Mockridge Stahle and Mitchell , David Godsell and later Neil Clerehan and Baird Cuthbert Mitchell created incisive original architecture. Our design response therefore acknowledges this historical context..A skeletal PFC steel frame is expressed internally and externally to accentuate openings. This steel frame provides a fineness and legibility. The use of expressed steel work has its heritage in the 50’s when steel framing became available as an affordable extruded section. A ‘cloak’ of building fabric is hung from the PFC frame in the Coronet Grove Residence. The north facing Bedroom element has its alabaster sawn block work framed and supported by the PFC Steel. Windows in this building part are accentuated with 250mm deep incisive window frames. These provide a strong horizontal window composition..Black zinc cladding wraps around the elevated southern living element. This cantilevered ‘tube’ hovers on an enormous Universal Steel Channel. The form of this element responds to the lookout nature of its use. The inclined cladding and inclined ends imply movement and provide a counterpoint to the static nature of the block work northern bedroom element. Intermediary spaces are generally clad in spotted-gum ship lap lining boards..The concept of discreet North and South building elements is further emphasized internally with the PFC expression and concrete block work continuing in the circulation spaces. An emphasis was placed on embracing a cohesive response between the architecture and interior, where materials run seamlessly from outside to inside. Other prerogatives regarding durability were also considered given the seaside location. This provided a further pragmatic overlay to all material and finished selections. All finishes had to pass strict minimal maintenance criteria..Principals of sustainability include: The northern portion of the roof is lifted to allow a controlled sun penetration into the living areas. A thermal chimney is employed. The house can be purged through remote controlled highlight windows at night. External operable aluminium louvers provide sun control on all northeast and west windows and therefore minimise the heat load and damage to finishes internally. A geo-thermal bore is used to heat the swimming pool and internal spaces. A 20,000-litre subterranean water tank is used to collect all roof water runoff. A C bus lighting control system is used throughout to minimise power use. Low e glass is used throughout. Low energy led and florescent lighting sources are used throughout. Native planting is used throughout..This project was cost managed by the builder owner with alternative materials, fittings and fixtures being requested for all selections. Accordingly, the project has been carefully cost scrutinized without loss of the original design intent..”  Interesting conception, form, interior and exterior details, interior volumes; extensive glazing, natural light; indoor / outdoor sensibility and historical and contextual sensibility..

designalog : contact

image: © Gerrard Warrener; article: Gaete , Javier . “Beaumaris House / Maddison Architects” 04 Oct 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/274540&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: