Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Renovations’

* Residential Architecture: 128G Cairnhill Road by RichardHO Architects

Posted by the editors on Friday, 26 April 2013

128G Cairnhill Road by RichardHO Architects

Residential Architecture: 128G Cairnhill Road by RichardHO Architects: “..Our initial survey of the property revealed the building’s good bones. The house’s original condition was quite good but its configuration did not suit modern living. A primary concern was that the kitchen and bathrooms were located at the back of the house, away from activities of the living and dining rooms and inappropriate for entertaining..We retained the building envelope and reconfigured the layout to create a single, seamless living-dining-kitchen volume, taking special care to maintain the hierarchy of space so central to the design of pre-war shop house. The resultant scheme is a distinctly modern take on a traditional shop house. It received an instant stamp of approval from the owners. “I love the fact that when you enter, you can see straight through the back, but know that the various areas are designed for specific purposes,” says the owner..To recreate the shop house essence, we redefined two characteristic features of shop house architecture – the skylight and the air well. To emphasise the importance of this space as the fulcrum of the house, we introduced a water feature and koi pond and made the staircase wind around this water feature. Where the air well was once exposed to the elements, it is now equipped with a retractable glass roof and independently operated blinds that reflect 75 percent of the heat back into the atmosphere, keeping the internal temperature comfortable. Depending on the extent to which the blinds are retracted, the time of the day and the intensity of the sun, the shaft of light streaming in casts shadows in varied patterns. On moonlit nights, the glass roof can be fully retracted to take in the view..The second storey has one wing housing the master bedroom and ensuite bathroom, and the other containing the nursery and daughter’s bedroom. We custom-designed and installed a series of child safety doors at strategic locations, which can be removed once the owner’s daughter comes of age. The master bedroom is a self contained volume reminiscent of a luxury hotel suite: a divider at the entrance doubles up as the bed’s headboard, while a bank of wardrobe in a high-gloss white finish lines walls on either side. The piece de resistance is the master bathroom, with its view of lush greenery that whisks one away from the hustle and bustle of city life..The guest room on the attic level functions as the owners study when there are no visitors. Here, an enormous 4m high glass door and glass wall are used in place of the usual timber and brick counterparts. We wanted to enhance the sense of space. If you open the door, air can flow through and ventilate the space. Our rationale resonated well with the client, who picked this as his favourite room in the house. The room is large with high ceilings and a real ‘loft’ feel. “Sitting at my desk, I can look down into the kitchen and my family room”, says the owner. A surprise awaits intrepid visitors who make the journey all the way up to the rooftop: an outdoor terrace with an infinity edge pool and a panorama of green, the same view shared by the master bathroom..This is one of the most contemporary shop houses we have done so far. But it has the unmistakable feel of a shop house, because we do not believe in creating space in a conserved house that do not have memories of its past. It would be like a person with amnesia. The owner agrees. “I love the clean feel and while the house is very modern, there is no question about its origins:, he says. Asked if the house suits his family’s needs, the owner replies, “Very much so. There are spaces we can do things as a family, and there are spaces we can do things separately. It is great for entertaining but also quite intimate at the same time.”..”   Extensive glazing, natural light, privacy, garden views; interesting interior volumes, details; historical, social and contextual sensibility..

designalog : contact

image: © Vineyard Production; article: “128G Cairnhill Road / RichardHO Architects” 17 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Manor House Stables by AR Design Studio

Posted by the editors on Thursday, 25 April 2013

Manor House Stables by AR Design Studio

Residential Architecture: Manor House Stables by AR Design Studio: “..Friday April 5th 1946, on a beautifully clear Spring afternoon crowds cheered as the 25/1 racehorse, “Lovely Cottage”, strode triumphantly past the finishing post to be crowned winner of the Grand National, the UKs largest horse race. Trained by Tommy Rayson and ridden by Captain Robert Petre at the first true Aintree Grand National race since 1940, after the Second World War, and the last to take place on a Friday, which had been the tradition since 1876..That weekend “Lovely Cottage” returned home to the small village of Headbourne Worthy, Winchester, UK. He received a hero’s welcome before settling in for a well-earned rest in the stables at the Manor House where he was housed.   These stables, that were once beautiful and functioning have since remained unused and have fallen into a state of dilapidation. Fortunately, this Grade 2 listed stable block, steeped in poignant historical character and narrative was not forgotten. It has been transformed into an elegant and contemporary 3 bedroom family home by RIBA award winning architects ..Practice Director, Andy Ramus, discovered this piece of overlooked historical heritage while undertaking a large scale refurbishment at the Manor House and immediately recognised its potential. The team at AR could see past its existing rundown state. There was a clear potential to create a sophisticated, contemporary family home within the historical context of the building and the picturesque Hampshire countryside..The history and character of the Stable’s was very much a driving force in design and there is a firm belief at AR Design Studio that design constraints and restrictions can often create the most interesting solutions. The concept was to preserve the existing while making any new additions simple and pure in order to let the original character shine. This results in an innovative arrangement of spaces according to the Stable’s existing layout, in order to maintain many of the existing exposed timber interior walls. These were then cleaned, stripped back and refurbished to reveal an exquisite amount of detailing and craftsmanship..With the existing internal walls brought back to life, the next task was to turn the Stables into a home for the modern family and bring it into the present day. In order to respect the character of the property a clean, contemporary and neutral approach was taken to the rest of the renovation which juxtaposes perfectly with the original timber walls, allowing them to stand out as pieces of art against a beautifully simple contemporary backdrop. Many of the existing features were refurbished and re-purposed for use in the home environment; the original horse troughs were cleaned and converted for use as sink basins, the old horse ties act as towel rings in the bathrooms and original doors are preserved where possible to give a sense of real period character..The Stables benefits from 3 large double bedrooms, with 2 en suite rooms to accompany a spacious family bathroom. Being a single storey property with long continuous views, the layout was tailored and split between sleeping and living accommodation with a single constant circulation running through the entire building. The welcoming and spacious open-plan kitchen dining area is conveniently located at the heart of the home, leading into the light and roomy lounge which benefits from full height glazed doors that open out onto the sleepy village setting..The entire property is super insulated, and the heated polished concrete floor throughout provides a functional uniformity to the spaces as well as recounting the Stable’s agricultural history. New windows and roof lights fitted throughout give the whole place a warm, bright and clean feel; creating an excellent environment as a backdrop for a family home..The finished Stables is completely transformed from its existing dilapidated condition and is now a perfectly working family home, bursting with contemporary style juxtaposed against delightful period character..”  Lovely contemporary transformation; extensive glazing, natural light; contextual and historical sensibility; interesting interior volumes; exquisite details..

See our other posts on homes by AR Design Studio:

designalog : contact

image: © Martin Gardner; article: “Manor House Stables / AR Design Studio” 17 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, lighting, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Berri Residence by NatureHumaine

Posted by the editors on Wednesday, 24 April 2013

Berri Residence by NatureHumaine

Residential Architecture: Berri Residence by NatureHumaine: “..A couple with a passion for contemporary architecture wanted an extension to their 1940s duplex on Berri street in Montréal, Canada. Their main desire was to create a dining room that would become the heart of the house, where family discussions would take place..At the center of the new extension is the dining room just off the re-modeled kitchen on the ground floor. It has generous south-facing glazing and and a large dining table at its center. The master bedroom is located below the dining room overlooking the sunken garden. Despite the use of wood cladding, the extension has a sense of lightness and transparency due to the glass panels being pushed to their dimensional limits. The exterior finish is an olive green stained pine with an overhanging glazed volume clad in galvanized steel..”  Extensive glazing, natural light, garden views; interesting form and interior volumes..

designalog : contact

image: © Adrien Williams; article: “Berri Residence / NatureHumaine” 19 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Cabane 217 by Bourgeois Lechasseur Architectes

Posted by the editors on Wednesday, 10 April 2013

Cabane 217 by Bourgeois Lechasseur Architectes

Residential Architecture: Cabane 217 by Bourgeois Lechasseur Architectes: “..Cabane 217 is a project to completely redesign a home located in Ste-Catherine-de-la-Jacques-Cartier, Quebec, Canada. The house is located on a wooded lot bordering the river. The owner wanted to give his home new life by opening it up to its surroundings. The changes also involved completely rethinking the living areas in order to create a dialogue between the outside and the inside. The basic premise consisted of preserving some of the building’s original country character and creating a contemporary project that is in harmony with its environment. The design followed a preliminary LEGO™ model created by the owner..The steep slope of the roof was kept, but the traditional dormer windows have been transformed. One dormer opens onto the street to shyly reveal the staircase and to provide light to the home’s central space. On the side nearest the river, part of the roof has been raised to accommodate the master bedroom and ensuite bathroom. This second, much larger, dormer creates an airy, bright space. The client was thus able to keep the idea of a “tree house” and still preserve privacy with the surrounding vegetation..The screen room that stands out from the main part of the building is an addition to the original house. This room has a fireplace and is both intimate and welcoming. This contrast with the spacious rooms and the large deck leads the client into a new relationship with his environment. It provides a threshold between the inside and the outside and frames the view of the site..The inside is now much brighter with nature all around. The kitchen has been completely renovated. The wood panels and the slate floor respect the natural, warm feel of the place. A new lighter, brighter staircase leads to the upper floor. The bathroom, with its spectacular shower, opens on the master bedroom. The floor-to-ceiling windows in the bedroom give the impression of floating in the trees..The materials used on the outside integrate well into the region’s natural and built environment. The original wood siding was kept and repainted. The windows are wood like the original ones and seem to flow into the marine plywood panels that extend and define the new elements. The metal roof reflects the sun and calls to mind the traditionally inspired design of this country home..”  Extensive glazing, natural light, nature views; impressive renovation, with extension, of traditional small home..

designalog : contact

image: © Stéphane Groleau; article: “Cabane 217 / Bourgeois Lechasseur Architectes” 05 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: