Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Residences’

* Residential Architecture: Delany House by Jorge Hrdina Architects

Posted by the editors on Sunday, 4 November 2012

Residential Architecture: Delany House by Jorge Hrdina Architects: “..The house for a family of five sits on a steep site, surrounded by eucalypts on Sydney, Australia’s Middle Harbour. From the street, a low flying roof and strong, horizontal screen reveal little of the intersecting and folding architecture that makes up the project..Upon entry, a bridge transforms into a floating stair, anchored off a stone trunk finally arriving at the open mid section of the house. Arranged across four levels, the house explores precipice and elements of the sublime. Various experiences of the site are offered. It, at one moment is connecting to the ground, while at the other, hanging out above the landscaped terraces below. It engages the participant in views across and up the river..Bedrooms are above and below, private to the main living platform. Below these levels a meandering stair finds a smaller platform, directly engaging the ground and a pool, completing the architectural reading of the site..”  Lovely site and views; extensive glazing, natural light; interesting materiality, interior volumes, and details; indoor / outdoor sensibility..

designalog : contact

image: © Brigid Arnott; article: Gaete , Javier . “Delany House / Jorge Hrdina Architects” 03 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/287336&gt;

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: 2Verandas House by Gus Wüstemann

Posted by the editors on Wednesday, 31 October 2012

Residential Architecture: 2Verandas House by Gus Wüstemann: “..This is a house for a young South African family in Erlenbach, just outside Zurich, Switzerland, along the lake.The plot is in a suburban context and therefore pretty dense with family homes, typical for the area. The site is on a slope, where on top there are beautiful views to the lake with evening sun and at the lower part there is a group of smaller family houses..The clients asked us for a solution for a house that made most of the big plot, wanting a view, but not end up with a house on top of the hill and a rest of a garden down below..Our solution for this plot was to occupy the periphery of the site, with the main house on top of the hill and the pool house at the bottom, both houses connected through a solid stony promenade: 2 verandas..By occupying the periphery:  there is one veranda at the top, the promenade is going alongside the eastern border of the plot leading to the south end, there is a park in the middle of the site..The park can be consumed as nature from all three sides and therefore there is no ‚left over’ of  land. The stony promenade connects the two verandas, is a site of its own, where you walk or sit and enjoy the view to the lake or the park. With the promenade, the garden moves up to the level of the living room and it connects all levels of the house with the garden..The main house is a stony, concrete, hammer shaped volume over two levels, that contains the living rooms. In the upper part is the public living room for invitations and dining with a beautiful view over the lake of Zurich. On the ground level is the family lounge with an exterior patio that can be joined as one room with the living room.  All the windows disappear and the inside and outside patio become one. That patio connects all bedrooms and is a lounge to sit together privately and watch a movie..The circulations in and out of that space are controlled by concrete volumes at the ceiling that condense the space through mass and light and slow the circulation..The two rooms are crossed above each other, at the ground floor level we pull a wooden curtain around the concrete volume to create the private sleeping quarters..The upper living room has a shark fin like shape, so the space is very high at the back of the space with northern sky lights, and is lower at the front to frame the view..The inside and the outside are joined, as we let all the windows disappear, so there is only the concrete mass left. The inside becomes a covered  outside spacer:  Mediterranean feeling in the northern hemisphere..The absence of the window is the essential instrument to actually unite in and outside space; it is the glass itself that reminds us of the border of in and outside. In many projects nowadays this fact is neglected or simply ignored and therefor glass is used in an extensive way..We chose natural and raw materials like concrete, travertine or wood. The concrete is formed and communicates with the space through light gaps that give that extra feeling of finesse to the shear mass of the concrete. Throughout the whole house indirect lights are giving directions, and attract the periphery of the spaces rather than the center. The indirect light is creating the atmosphere..On the underground floor there is a gym, a movie room and wine cellar all arranged around the light up masses of the concrete that give the house a whole different playful area. There is raw concrete and raw wood and therefor a lot of texture..”  Interesting form(s), interior volumes and fenestration; extensive glazing, natural light, lake views..

See our post on another home by Gus Wüstemann: Residential Architecture: Feldbalz House by Gus Wüstemann.

designalog : contact

image: © Bruno Helbling; article: Hernandez , Diego . “2Verandas / Gus Wüstemann” 16 Oct 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/281278&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: The Rechter House by Pitsou Kedem Architects

Posted by the editors on Wednesday, 31 October 2012

Residential Architecture: The Rechter House by Pitsou Kedem Architects: “..The “Rechter House” in Tel Aviv, Israel, was originally designed by Zeev Rechter as a single storey home for his family with an orderly arrangement of internally and externally exposed, longitudinal concrete beams which formed the basis for the internal spaces, whilst adhering to the principles of “open planning” that were prevalent in those years. Over the years, an extra floor and a third wing were added to the building in such a way that its original form was hidden and the modern design principles governing its original design were abandoned. As the project’s designer, I was asked to cope with a situation where the house had been stripped of its original ideas, disconnected from all of its parts and been used by two, separate families..The family that purchased this old and neglected building asked me to design them a home that united all of the parts of the dwelling into one, new fully integrated living unit, both in terms of its function and its design style. The main idea behind the project wasn’t necessarily to preserve the existing habitat and its configuration, but rather to conserve the spirit of the original design. With this in mind, I redesigned the house’s external features and internal spaces..I preserved the horizontal grid and gave it extra intensity when I divided it into two halves through the use of a spacious double space running its entire length. Within the space, I placed a staircase that consolidated all the masses of the structure into one single unit with a huge bookcase along the entire wall that further emphasized the double space. I zealously preserved the original concrete beams and the broad schematic of the building. The design and placement of all internal spaces, functions and rooms was integrated so as not to deviate from the horizontal grid. I also addressed all the external walls of the house. I made new openings that allowed views from both the outside into the home and from the inside out..This was done in order to emphasize the length of the lines and the different architectural elements. On the long façade fronting the street, I allowed for a dialogue between the structure and the street by installing vertical, aluminum leaves that move on an axis and allow for a visual connection between the residents of the house and pedestrians in the street, and a blurring of the barrier between the private and the public. The movement of the leaves allows light to enter at differing angles during the day and thus brings life and drama into the highly organized spaces and the restrained architecture..The choice of materials (such as the concrete floor and exposed concrete beams, iron stairs and railings that underwent a prolonged process of rusting, the repeated usage of the original silicate blocks and various metals placed at differing intervals) was done with great thought and included materials that are not considered “fashionable” so that they will not overpower the architecture and will help form a bridge between the two era’s; the first, the original one storey design and the other the new, present day design. With the new design, I tried to write or present a personal and updated version of a private dwelling in the spirit of the modern era and in an international style..The final result of the architectural design and the new interior design is a reserved and cultured private home with human proportions and spaces that together form a strong and clear form, free of unnecessary decorations and designer “chit-chat” with a clean and moderate form and ideas, that reflect the architectural and social principals that are so difficult to find in today’s modern world..”  Extensive glazing, natural light; interesting materiality and interior volumes and details..

designalog : contact

image: © Amit Geron; article: Rosenberg , Andrew . “The Rechter House / Pitsou Kedem Architects” 05 Jan 2011. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/100870&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Hezelia Home by Pitzo Kedem Architects + Tanju Qzelgin

Posted by the editors on Tuesday, 30 October 2012

Residential Architecture: Hezelia Home by Pitzo Kedem Architects + Tanju Qzelgin: “..A modern and minimalistic building that completely eliminates the accepted barrier between the inside and the outside and hides, within its restrained spaces, a dramatic atmosphere and wide open spaces..The house was built as a vacation home for a family living abroad. It is situated directly on the coast in the center of the country. The building’s architectural design is based on three central masses that surround a large internal courtyard with a swimming pool at its center. The masses comprise the border and the barrier between the street, the neighbors and the home’s interior and between the internal courtyard and those same spaces. The central theme was to create dynamic walls that allow, on the one hand, the elimination of the boundary between the central courtyard and the internal spaces, and on the other hand, the creation of a changing and dynamic facade that allows for the total closure of the façade or different levels of exposure or concealment..The central mass is bounded on the side facing the pool, by a seven meter long aluminum display with no supporting columns. Half of the display is divided into six large continuous units that are embedded in wall niche and are, in effect, concealed units. The encompassing mass becomes a floating one and the boundary between the kitchen and the long bar that extends along its entire length and between the pool and the surrounding deck is cancelled out in its entirety and so creates an open home with no boundaries. A space where the border between the inside and the outside becomes blurred and, in effect, creates a new space that is a cross between an internal and external space..The side the sea to the west, allows for a richer relationship between the exposed and the concealed. A partition created from six equal metal sections and adjustable wooden slats allows for the total closure of the façade or different levels of blurring between the inside and the outside. The dynamism of the large accordion doors and the adjustable wooden slats allows natural light that enters through them, to play a central role in the homes internal spaces and for the creation of geometrical displays of light against the vertical and horizontal areas and so enrich the material restraint in which the homes spaces are fashioned..The architectural idea comes to the forefront in a concrete fashion when all the buildings facades are opened and disappear. The structure, which looks like a solid and sealed structure, suddenly appears to be floating and produces a feeling of lightness and visibility. The house appears as if it were built from floating surfaces, with long moving pictures that divide and move between them..The central motives that usually accompany the architect: reliance on fewer shapes, a reduction in materials and restrained colors are manifested in this project. But, what makes this project special is that, in order to strengthen the dynamics and the tension between the faultless and restrained masses and between the feeling of lightness and openness when all the walls are opened, two central materials are used that are the opposites of each other: solid, strong and restrained materials such as grey limestone and black basalt as opposed to clear and opaque glass and other reflective and reflecting materials such as water in a black reflective pool. The dialogue and the relationship between the materials and the meditative qualities, create, within the restrained building’s spaces, a unique and surprisingly dramatic atmosphere..”  Extensive glazing, abundant, filterable, natural light; interesting conception, materiality, interior volumes, details and decoration; indoor / outdoor sensibility..

designalog : contact

image: © Amit Geron; article: Rosenberg , Andrew . “Hezelia Home / Pitzo Kedem Architects + Tanju Qzelgin” 30 Dec 2010. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/99459&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: