Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Royal Institute of British Architects’

* Residential Architecture: Manor House Stables by AR Design Studio

Posted by the editors on Thursday, 25 April 2013

Manor House Stables by AR Design Studio

Residential Architecture: Manor House Stables by AR Design Studio: “..Friday April 5th 1946, on a beautifully clear Spring afternoon crowds cheered as the 25/1 racehorse, “Lovely Cottage”, strode triumphantly past the finishing post to be crowned winner of the Grand National, the UKs largest horse race. Trained by Tommy Rayson and ridden by Captain Robert Petre at the first true Aintree Grand National race since 1940, after the Second World War, and the last to take place on a Friday, which had been the tradition since 1876..That weekend “Lovely Cottage” returned home to the small village of Headbourne Worthy, Winchester, UK. He received a hero’s welcome before settling in for a well-earned rest in the stables at the Manor House where he was housed.   These stables, that were once beautiful and functioning have since remained unused and have fallen into a state of dilapidation. Fortunately, this Grade 2 listed stable block, steeped in poignant historical character and narrative was not forgotten. It has been transformed into an elegant and contemporary 3 bedroom family home by RIBA award winning architects ..Practice Director, Andy Ramus, discovered this piece of overlooked historical heritage while undertaking a large scale refurbishment at the Manor House and immediately recognised its potential. The team at AR could see past its existing rundown state. There was a clear potential to create a sophisticated, contemporary family home within the historical context of the building and the picturesque Hampshire countryside..The history and character of the Stable’s was very much a driving force in design and there is a firm belief at AR Design Studio that design constraints and restrictions can often create the most interesting solutions. The concept was to preserve the existing while making any new additions simple and pure in order to let the original character shine. This results in an innovative arrangement of spaces according to the Stable’s existing layout, in order to maintain many of the existing exposed timber interior walls. These were then cleaned, stripped back and refurbished to reveal an exquisite amount of detailing and craftsmanship..With the existing internal walls brought back to life, the next task was to turn the Stables into a home for the modern family and bring it into the present day. In order to respect the character of the property a clean, contemporary and neutral approach was taken to the rest of the renovation which juxtaposes perfectly with the original timber walls, allowing them to stand out as pieces of art against a beautifully simple contemporary backdrop. Many of the existing features were refurbished and re-purposed for use in the home environment; the original horse troughs were cleaned and converted for use as sink basins, the old horse ties act as towel rings in the bathrooms and original doors are preserved where possible to give a sense of real period character..The Stables benefits from 3 large double bedrooms, with 2 en suite rooms to accompany a spacious family bathroom. Being a single storey property with long continuous views, the layout was tailored and split between sleeping and living accommodation with a single constant circulation running through the entire building. The welcoming and spacious open-plan kitchen dining area is conveniently located at the heart of the home, leading into the light and roomy lounge which benefits from full height glazed doors that open out onto the sleepy village setting..The entire property is super insulated, and the heated polished concrete floor throughout provides a functional uniformity to the spaces as well as recounting the Stable’s agricultural history. New windows and roof lights fitted throughout give the whole place a warm, bright and clean feel; creating an excellent environment as a backdrop for a family home..The finished Stables is completely transformed from its existing dilapidated condition and is now a perfectly working family home, bursting with contemporary style juxtaposed against delightful period character..”  Lovely contemporary transformation; extensive glazing, natural light; contextual and historical sensibility; interesting interior volumes; exquisite details..

See our other posts on homes by AR Design Studio:

designalog : contact

image: © Martin Gardner; article: “Manor House Stables / AR Design Studio” 17 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, lighting, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Architecture: Royal Gold Medal 2013 Lecture: Peter Zumthor

Posted by the editors on Monday, 1 April 2013

Royal Gold Medal 2013 Lecture - Peter Zumthor

Architecture: Royal Gold Medal 2013 Lecture: Peter Zumthor: “..It’s a rarity that the architecture community is presented a chance to indulge in a Peter Zumthor lecture. Often referred to a architecture’s reclusive “man of mystery”, the Swiss legend has produced a handful of projects so eloquently designed that they have captured the attention of the world. In honor of his mastery, RIBA awarded Zumthor with the institute’s prestigious Royal Gold Medal in February. In this video, he gives the 2013 Royal Gold Medal Lecture at the RIBA, focused on the theme of Presence in Architecture..”

See our posts on work by Peter Zumthor:

designalog : contact

image: RIBA; article: Rosenfield , Karissa. “Royal Gold Medal 2013 Lecture: Peter Zumthor” 30 Mar 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Interviews, Video | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: RIBA’s 2012 Stephen Lawrence Prize awarded to King’s Grove House by Duggan Morris Architects

Posted by the editors on Saturday, 27 October 2012

Residential Architecture: RIBA’s 2012 Stephen Lawrence Prize awarded to King’s Grove House by Duggan Morris Architects: “..King’s Grove, an elegant new house squeezed behind two Victorian terraces in Peckham, has been awarded the Royal Institute of British Architects’ (RIBA) Stephen Lawrence Prize 2012 – an architecture award that recognizes “fresh talent and smaller construction budgets”. The project, designed by London-based practice Duggan Morris Architects, was selected over four other contenders and was awarded last week, along with the 2012 Stirling Prize-winner, in Manchester. As you may remember, Duggan Morris Architects won last year’s RIBA Manser Medal.

Speaking about King’s Grove, the judges said: “We were entranced by the demure entrance to this new-build all-brick house in the back lands of two Victorian terraces in Peckham.  The architects had to deal with local residents, party wall agreements and the local planning department to come up with a home that, inside and out, is practical, simple, subtle, timeless and elegant..The house is arranged with ground floor living spaces connected to the two bedrooms by means of a simple stair and a central light-well. The maturity in layout and detailing is evident throughout, not least in the striking bespoke brass window frames recessed into the front and rear facades.  Despite this being a home for architects, there is little sign of the architect…but plenty of architecture.” ..The Stephen Lawrence Prize, sponsored by the Marco Goldschmied Foundation, rewards the best examples of projects that have a construction budget of less than £1 million. The prize, set up in memory of the teenager who was setting out on the road to becoming an architect when he was murdered in 1993, is intended to encourage fresh talent working with smaller budgets..The judges were: Marco Goldschmied, Doreen Lawrence OBE and the 2011 winner of the prize, architect Phil Coffey..”

See our immediately preceding post to view images, and read descriptions of the shortlist..

designalog : contact

image: © Edmund Sumner; article: Rosenfield , Karissa . “RIBA’s 2012 Stephen Lawrence Prize awarded to King’s Grove” 21 Oct 2012.ArchDaily. <http://www.archdaily.com/283516&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Olympic Stadium for London 2012 Olympics by Populous

Posted by the editors on Friday, 27 July 2012

Architecture: Olympic Stadium for London 2012 Olympics by Populous: “..the opening ceremony for london’s summer olympics will be held tonight, july 27 at 8:00 ET within the ‘olympic stadium’ by international practice populous. the venue is capable of hosting 80,000 spectators for the opening and closing ceremonies as well as the athletic track and field events over the course of the two week long contest. the compact bowl brings the audience closer to the action than in past olympics. the firm prioritized the transition to a 25,000 seat capacity after the conclusion of the games, exploring form, materials, structure and operating systems. a composition of simple forms with demountable connections minimizes the fabrication time and weight of the entire structure. theater staging for the ceremonies can also be easily installed and overlayed in this same method..situated upon an island bordered by two existing waterways at the southern sector of the olympic park, visitors are offered outward views across the water to the encompassing parkland. bridges connect the concourse to the other venues and facilities as well as groups of colorful pods for concessions and retail..diagonal struts of white tubular steel along the roof’s edge contrast the black supports of the upper tier of temporary seating. a fabric wrap comprised of full-height ribbons forms a facade and neutral backdrop for the colors introduced by the spectators. the form of the canopy has been subjected to wind tunnel testing during early design phases to account for the IAAF‘s guidelines which postpone play if tailwinds exceed 2 m/s, sometimes an unavoidable situation in extreme wind. cross or headwind conditions affect the athletes ability to reach peak speeds. the depth of the cantilevered covering will protect approximately two thirds of the seats during inclement weather..”

The Olympic Stadium for the London 2012 Olympics by Populous has been shortlisted for the RIBA 2012 Stirling Prize for Architecture; read our post: Architecture: 2012 RIBA Stirling Prize shortlist announced.

image: image © LOCOG, courtesy of populous; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog, Infrastructure Architecture, Urban Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 3 Comments »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: