Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Screens’

* Residential Architecture: Namhae Cheo-ma House by JOHO Architecture

Posted by the editors on Monday, 11 February 2013

Namhae Cheo-ma House by JOHO Architecture

Residential Architecture: Namhae Cheo-ma House by JOHO Architecture: “..Rural houses, or farmhouses are easily seen around countryside. However, these artificial forms are being placed here and there thoughtlessly in Mother Nature. A common stereotyped rural houses around Namhae, Jindo, and Pyeongchang have set a scenery of 20th century’s Korean farm village. One might say, the system of a local constructor also being a designer also being a constructor is extremely economical in terms of building rural houses. However, mother nature we have is too nice to only covered with identically produced rural houses. The fantasy of poor copied western wooden houses and red brick houses become formed a typical figure of Korean rural communities. Without any concern about an infinite landscape or a spirit of bamboo forest, red brick houses have become a romance dream for farmers, and an ultimate architectural goal for architects..“In the new house, wish I felt at home and attached to its surroundings,” the client who owns a design company in Seoul, asked. He had already requested a local carpenter to build a rural house at his hometown, but the result couldn’t fulfill his wish. Afterwards, whenever he visited the site, he didn’t feel like living there after his retirement. The house was simple with only two small rooms, which meant to be a summer house. However, to be honest, the building  was out of its proportion and was not good enough to hold the beautiful landscape of Namhae. The client respected the scenic view and sensitivity of the site itself.  He wanted to give a unique identity to his house that can harmonize with nature that the building put in. In urban point of view, this project was an unremunerative and unordinary one, may be too much. One cozy spring day, this interesting project started..A line produces another line. Sky-line, a line made by mountain-line, and land-line are all the Absolute’s line. Newly drawn line means capturing the earth and the point where the sky and the land merge. After all, Cheo-ma possibly means setting a line where mankind and above meet. It is a human beings’ imaginary action about nature and sky while responding back to the beauty of its topography. As a strong stroke from calligraphy, Cheo-ma lines asymmetrically condense the energy of a line while resetting the relationship between mankind and the nature. The Cheo-ma lines are magnificent abstract boundary that mankind visualized and also a tool to reveal the identity of the land. It embraces the land in its own line and disguises itself in the nature’s ridge at the same time. This paradoxical duplicity of Cheo-ma meets the Korean philosophy of being harmonious but not the same and being similar but different. It is our lives and the virtue that the line has..It bends to one side. And it bends again to another axis. Bent steel contains energy in itself. This embodied energy is the inherent strength of property of matter and the point where it balances out. We make a line with a grinder on the bent steel. A square shape steel pipe warps through curved surface as if it will burst right away. 3 dimensional bending is a process of exposing the nature of bended steel by making a line on it. The numbers on the drawing might be useless during the bending. 2 dimensional bending values are only theoretical figures when we try to bend 3 dimensionally. Workers’ sense, constant exertion and endless trial to find the true identity of the curve will be the only realistic solution for 3D bending. The drawings are only a base data to minimize the trial and error. It originates from how one controls and spreads internalized energy of property of matter which depends on the maker’s long time experiences and skills. With the heat we can bend a flat steel plate, but a square shape pipe refuses to be tamed. As we force the pipe to be bent, the energy captured within. The line of the Cheo-ma starts from as we bend a previously bent force to a different direction again. It is a long journey of seeking an answer to a mystery of balancing between physical force and three dimensional geometries..The façade that is created by Cheo-ma curvature, gets filled with parametrically patterned aluminum louvers. Two perpendicularly arranged diamonds form a simple unit to flow through a 3 dimensionally bended line to compose the main façade. Because of the tight budget we had to come up with a best rational solution of how to construct rather than how to design. Discussion about the practical construction was the main issue in order to solve this problem. That is finding the material which is easy to find, simply workable at the site, and strong enough to face open air, and the way to handle the material. To construct a curved-line-shaped skin pattern, a repetitive module was used; making a line on easily manipulatable aluminum bars with a grinder, and arraying the diamond-shaped modules next to each other. If we say that the steel frame defines the line of the Cheo-ma, the diamond-shaped aluminum louver pattern sets a boundary between land and the house like a filter. These louvers protect the building from the rough hot noonday sun and sometimes it privatizes the inside from the outside while restructuring the scenery..A small, but tough 2-month long construction was over during the monsoon season. Because of my sweet words Mr. No, a construction field manager of window frame company in Yong-in, had to stay in a secluded house and listen to sing from scops owl every morning for two months. Employees and Employers had to save a word and overcome the construction of 3 dimensional bending that they never experienced before and the pattern of aluminum louver that changes a centimeter every each members. The construction can be seen very simple in a way, but the process of the renovation was not so. From harmony with color of the pre-existing house to electricity wire from sliced slab, everything needed to be very precise and perfect. Luckily, Mr. No was very familiar with all kinds of steels, so he could deal with every construction that we needed, even connections of tiny steel pieces that rotates in each step. In order to create a line within a beautiful landscape we visited Namhae a lot without noticing spring was almost over. Thanks to the construction we could enjoy the beautiful landscape of Namhae and admired the perfection of lines created by nature. We finally draw a line in that scenic place..”  Interesting screening and exterior details; contextuality..

See our post on another home by JOHO Architecture: Residential Architecture: The Curving House by JOHO Architecture.

designalog : contact

image: © Sun Namgoong; article: “Namhae Cheo-ma House / JOHO Architecture” 09 Feb 2013. ArchDaily

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: The Funnel House by Lambrianou Koutsolambros Architects

Posted by the editors on Thursday, 13 September 2012

Residential Architecture: The Funnel House by Lambrianou Koutsolambros Architects: “..The residence was built on a flat plot in the village of Agia Marinouda, Pafos, Cyprus. The shape was determined by the views and climatic factors such as the sun movement and prevailing winds. The internal sides of the L shape plan face a generous orchard under development on the East side that will further enhance, in combination with the swimming pool, the coolness of the courtyard. The pool has a vanishing edge to further emphasize the coexistence of greenery and water as seen from all parts of the house. A bridgelike deck strip divides the water feature and defines the location of the external dining and bbq. Mature olive trees transplanted there will be used to create a green umbrella over the white marble floor..The mass is dominated by a funnel shape main structure with a large east overhang. It dramatically directs views and prevailing winds through the house towards the courtyard. Other massing elements like the penetrated concrete screen and the timber entrance element are subordinate to its presence. A separate East to West wing houses the bedrooms on the top level and the garage and stores at the lower level..Materials were selected on the basis of their luminescence, lightness of colour and appearance in order to provide a clean, fresh feeling and are mainly natural. The outcome is reminiscent of Greek island whiteness, coolness and adjacency to earth and water..”  Ample glazing, natural light; indoor / outdoor and interiors materials sensibility..

image: © M. Efthymiou; article: Arthitectural

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Casa HS by Studio Arthur Casas

Posted by the editors on Tuesday, 4 September 2012

Residential Architecture: Casa HS by Studio Arthur Casas: “..são paulo-based architecture practice studio arthur casas has sent us images of ‘casa HS’, a private residence built in the countryside one hour from são paulo city. the 1000 square meter house is separated into two volumes, one for the children and guests; and the other for the couple and the common spaces. situated on a golf course, open to the natural surroundings, the dichotomy between the two programs are generated in a horizontal plane for the visitors which is contrasted by a cube that hosts the parents.. landscaped with tall trees and bushes, the long facade is constructed out of perforated metal panels to provide privacy from the street level..these pieces can be opened to reveal the interior bedrooms. large glass sliding doors are integrated into the corridor of the space transforming the volume into a pavilion completely exposed to nature. the other levels of the building sit on a stone base which is terraced into the playing grounds..in order to not lose the domestic scale of the dwelling, the ground floor contains the living room, dining and kitchen with a home theater and master bedroom on the upper level. the patio creates the boundary between the pavilion and guesthouse which extends to the swimming pool. a retractable roof allows the sun and wind to permeate the residence with a vertical garden and water basin. the common area has a double height ceiling with six meter high glass doors which slide to the side integrating the space with the terrace and patio. beneath the house a private gym, sauna and technical areas form the base of the residence which are carved into the high inclination of the terrain..”  Truly extensive glazing, abundant natural light, views; interesting form, interior volumes and details; indoor / outdoor sensibility..article includes a short video..

image: © fernando guerra; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Green Houses by Sander Architects

Posted by the editors on Friday, 10 August 2012

Residential Architecture: Green Houses by Sander Architects: “..A pair of townhouses that face one another over a drivable courtyard, these two houses are like siblings—related but not identical. They both have three floors with double height living spaces that create visual drama. We have used bus graphics for the glass walls that face each other in order to allow in light but retain privacy.  The graphics for these panels was developed from images that the owner shot and manipulated. The rest of the building skin is composed of a shade screen created by diagonal, 1” x 2” aluminum angles..The front house is on the street and so it orients outwards from the lot, with a double-height living room that is opens directly into the front garden. The garden has a Zen-like feeling with two large boulders set into gravel and a specimen tree. The kitchen, dining room and media area are on the second floor, with two bedrooms on the third floor..The rear house orients to an exterior garden on the rear of the house. The kitchen / dining room is on this level so that when the large sliders are open it creates an indoor/outdoor flow. A pair of two-story raw steel panels, custom-designed for the project, fold out from the wall to create a hood and sconce covers. The second floor living room, with its glass railing and glass walkway, overlooks the kitchen. Three bedrooms are on the third floor, each with its own full bath..Green materials and strategies include passive heating and cooling, natural daylighting, shade screens, bamboo flooring, high-performance glazing, kitchen cabinetry from FSC-certified wood, recycled glass countertops, low-flush toilets, low VOC paint, and more..”  Interesting screens, interior volumes, materiality; extensive glazing, natural light, privacy; distinct graphic sensibility; 30s to mid-century furnishings combined with a contemporary interior styling..

designalog : contact

image: © Sharon Risedorph;  article: “Green Houses / Sander Architects” 09 Aug 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/261627&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interiors, Mid-Century Design, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: