Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Skylights’

* Residential Architecture: The Glass House by AR Design Studio

Posted by the editors on Saturday, 18 May 2013

The Glass House by AR Design Studio

Residential Architecture: The Glass House by AR Design Studio: “..AR Design Studio have completed a glass extension on a house in Winchester, England, UK..it is not every day that a body is found buried on your building site, but on a summer’s morning in 2012 this is exactly what happened while builders were laying foundations for RIBA award-winning architects AR Design Studio’s latest project. By 6pm they had found another 2..After the initial astonishment, the Police and later a team of Archaeologists were brought in who thankfully identified the remains as being of Roman origin. After a period of intense excavation, it was confirmed as a site of Archaeological importance when further evidence of Roman burials and defensive fortifications were uncovered, including the discovery of a rare Roman burial urn. Once the site was cleared of artefacts and the bodies taken to the local museum for research, work on the building could continue..These ancient findings further added to the already rich historical context of the property situated in the town of Winchester, the old Roman capital of England. The project was to convert the original servants’ quarters of the large Manor House that overlooked the surrounding grasslands. It was built by the Earl of Airlie in 1856 while he served as Camp Commandant at the nearby Peninsular Barracks military base and split into two more modestly sized dwellings in the 1950s..Since then, the servants’ quarters had fallen into a state of disrepair after the unfortunate passing of a sole elderly owner. It remained vacant for a number of years, until the long-time occupants of the Manor House sought to retire and move into the more manageable servants’ quarters and turn it into their dream home..The owner’s love of glass fuelled their brief to construct a beautifully simple sculptural glass staircase and a contemporary glass extension, situated at the rear of the property in the space created by the ‘C’ shape of the building, which would open itself up to the garden..The couple approached AR Design Studio Chartered Architects because of their experience in dealing with glass architecture and their interest in how this material can be used to create seamless relationships between inside and outside space, between the man-made and nature..Hidden from view behind the buildings traditional façade, the finished extension is an elegant piece of modern contemporary glass architecture. It completely reinvents the feel and atmosphere of the previously dark and cramped servants’ quarters; all within the rich and poignant historical context of the site..The concept was to provide a clean and light architectural intervention alongside the traditional shell of the building which would positively affect the feel and functionality of the property. The spaces are designed to accentuate a play between light and dark; contrasting from the bright and open communal spaces to the more subtle and secluded, almost cave-like retreat spaces in the old house. The existing layout was clarified; vertical voids were cut through the house to unite the cellar, ground and first floors and redirect the flow of the house to naturally draw the user towards the new glass space at the heart of the home..This extremely light and spacious frameless glass extension houses the open-plan kitchen, living and dining areas. As the delicate structure reaches over to form the walls and roof of the extension, it creates a flexible inside/outside space allowing sunlight to flood through the home and filter down gradually, creating beautiful shards of light and shadow..As a contrast to the extension, the formal lounge, study and dining room have a more sheltered and embracing nature. Upstairs, the Glass House has 4 large double bedrooms, each with an en-suite bathroom. The master suite has its own walk-in wardrobe and views overlooking the garden and the top of the glass extension below. All the essentials have been accounted for, in the form of utility and laundry rooms, study and WC that flank the glass box..The strategic placement of the large roof light floods the entrance hall with sunlight that tracks through the double-height space with the time of day and the seasons. Timber ceramic tiling was used as an innovative alternative to traditional timber flooring because it does not discolour in the weather and is a perfect surface to compliment the underfloor heating throughout. This allowed for a seamless floor finish running from the inside to the outside onto the cantilevered patio..The rest of the house is finished to a minimal and clean appearance to allow the functional glass structures to stand out as exquisite pieces of sculptural art in their own right..Whilst still retaining a subtle street appearance, the finished property now renamed Clarkes, is completely transformed from its previous gloomy and decrepit nature. The modern renovation and extension creates a light, airy and open living environment bursting with traditional values, contemporary style and innovative design..”  Extensive glazing, naturally enough, and abundant natural light, garden views; interesting renovation and addition to an existing structure..

See our posts on three other homes by AR Design Studio:

image: Martin Gardner; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Apelle House by Marco Casagrande

Posted by the editors on Monday, 6 May 2013

Apelle House by Marco Casagrande

Residential Architecture: Apelle House by Marco Casagrande: “..Apelle is a wooden one family house located in Karjaa – Finland. The building rests in a natural harbor like a boat in a sheltering pocket surrounded by bed rocks and trees..The interior space of Apelle is a continuous tube that grows gradually along the house and through the main opening and terrace into the forest. Along this axis the collective and private actions are tuned according to the times, functions and needs of the day and night.  The same space is used for everything from sleeping to eating and from socializing to work as a studio space or a gym. This kind of multi-functional space of “tupa” or “pirtti” is common in traditional Finnish architecture. A free standing cube serves for water with a sleeping loft on top..House Apelle is part of nature. The surrounding forest has been architecturally articulated into a shelter for a family of contemporary natives. The house is in the forest as much as the forest is in the house – the architecture is a mediator between the modern man and nature..Apelle is well insulated with wood based materials and during the harsh winters it heats up by thermal heating supported by two fire-places. The main building volume is structurally supported by a smaller volume on the side acting as an outrigger..Apelle is built by two local carpenters used to for building both houses and wooden boats. According to the carpenters, this is a boat..”  Interesting form, interior volumes, details, fenestration; indoor / outdoor and contextual sensibility..

designalog : contact

image: Courtesy of Marco Casagrande; article: “Apelle / Marco Casagrande” 01 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: 128G Cairnhill Road by RichardHO Architects

Posted by the editors on Friday, 26 April 2013

128G Cairnhill Road by RichardHO Architects

Residential Architecture: 128G Cairnhill Road by RichardHO Architects: “..Our initial survey of the property revealed the building’s good bones. The house’s original condition was quite good but its configuration did not suit modern living. A primary concern was that the kitchen and bathrooms were located at the back of the house, away from activities of the living and dining rooms and inappropriate for entertaining..We retained the building envelope and reconfigured the layout to create a single, seamless living-dining-kitchen volume, taking special care to maintain the hierarchy of space so central to the design of pre-war shop house. The resultant scheme is a distinctly modern take on a traditional shop house. It received an instant stamp of approval from the owners. “I love the fact that when you enter, you can see straight through the back, but know that the various areas are designed for specific purposes,” says the owner..To recreate the shop house essence, we redefined two characteristic features of shop house architecture – the skylight and the air well. To emphasise the importance of this space as the fulcrum of the house, we introduced a water feature and koi pond and made the staircase wind around this water feature. Where the air well was once exposed to the elements, it is now equipped with a retractable glass roof and independently operated blinds that reflect 75 percent of the heat back into the atmosphere, keeping the internal temperature comfortable. Depending on the extent to which the blinds are retracted, the time of the day and the intensity of the sun, the shaft of light streaming in casts shadows in varied patterns. On moonlit nights, the glass roof can be fully retracted to take in the view..The second storey has one wing housing the master bedroom and ensuite bathroom, and the other containing the nursery and daughter’s bedroom. We custom-designed and installed a series of child safety doors at strategic locations, which can be removed once the owner’s daughter comes of age. The master bedroom is a self contained volume reminiscent of a luxury hotel suite: a divider at the entrance doubles up as the bed’s headboard, while a bank of wardrobe in a high-gloss white finish lines walls on either side. The piece de resistance is the master bathroom, with its view of lush greenery that whisks one away from the hustle and bustle of city life..The guest room on the attic level functions as the owners study when there are no visitors. Here, an enormous 4m high glass door and glass wall are used in place of the usual timber and brick counterparts. We wanted to enhance the sense of space. If you open the door, air can flow through and ventilate the space. Our rationale resonated well with the client, who picked this as his favourite room in the house. The room is large with high ceilings and a real ‘loft’ feel. “Sitting at my desk, I can look down into the kitchen and my family room”, says the owner. A surprise awaits intrepid visitors who make the journey all the way up to the rooftop: an outdoor terrace with an infinity edge pool and a panorama of green, the same view shared by the master bathroom..This is one of the most contemporary shop houses we have done so far. But it has the unmistakable feel of a shop house, because we do not believe in creating space in a conserved house that do not have memories of its past. It would be like a person with amnesia. The owner agrees. “I love the clean feel and while the house is very modern, there is no question about its origins:, he says. Asked if the house suits his family’s needs, the owner replies, “Very much so. There are spaces we can do things as a family, and there are spaces we can do things separately. It is great for entertaining but also quite intimate at the same time.”..”   Extensive glazing, natural light, privacy, garden views; interesting interior volumes, details; historical, social and contextual sensibility..

designalog : contact

image: © Vineyard Production; article: “128G Cairnhill Road / RichardHO Architects” 17 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Manor House Stables by AR Design Studio

Posted by the editors on Thursday, 25 April 2013

Manor House Stables by AR Design Studio

Residential Architecture: Manor House Stables by AR Design Studio: “..Friday April 5th 1946, on a beautifully clear Spring afternoon crowds cheered as the 25/1 racehorse, “Lovely Cottage”, strode triumphantly past the finishing post to be crowned winner of the Grand National, the UKs largest horse race. Trained by Tommy Rayson and ridden by Captain Robert Petre at the first true Aintree Grand National race since 1940, after the Second World War, and the last to take place on a Friday, which had been the tradition since 1876..That weekend “Lovely Cottage” returned home to the small village of Headbourne Worthy, Winchester, UK. He received a hero’s welcome before settling in for a well-earned rest in the stables at the Manor House where he was housed.   These stables, that were once beautiful and functioning have since remained unused and have fallen into a state of dilapidation. Fortunately, this Grade 2 listed stable block, steeped in poignant historical character and narrative was not forgotten. It has been transformed into an elegant and contemporary 3 bedroom family home by RIBA award winning architects ..Practice Director, Andy Ramus, discovered this piece of overlooked historical heritage while undertaking a large scale refurbishment at the Manor House and immediately recognised its potential. The team at AR could see past its existing rundown state. There was a clear potential to create a sophisticated, contemporary family home within the historical context of the building and the picturesque Hampshire countryside..The history and character of the Stable’s was very much a driving force in design and there is a firm belief at AR Design Studio that design constraints and restrictions can often create the most interesting solutions. The concept was to preserve the existing while making any new additions simple and pure in order to let the original character shine. This results in an innovative arrangement of spaces according to the Stable’s existing layout, in order to maintain many of the existing exposed timber interior walls. These were then cleaned, stripped back and refurbished to reveal an exquisite amount of detailing and craftsmanship..With the existing internal walls brought back to life, the next task was to turn the Stables into a home for the modern family and bring it into the present day. In order to respect the character of the property a clean, contemporary and neutral approach was taken to the rest of the renovation which juxtaposes perfectly with the original timber walls, allowing them to stand out as pieces of art against a beautifully simple contemporary backdrop. Many of the existing features were refurbished and re-purposed for use in the home environment; the original horse troughs were cleaned and converted for use as sink basins, the old horse ties act as towel rings in the bathrooms and original doors are preserved where possible to give a sense of real period character..The Stables benefits from 3 large double bedrooms, with 2 en suite rooms to accompany a spacious family bathroom. Being a single storey property with long continuous views, the layout was tailored and split between sleeping and living accommodation with a single constant circulation running through the entire building. The welcoming and spacious open-plan kitchen dining area is conveniently located at the heart of the home, leading into the light and roomy lounge which benefits from full height glazed doors that open out onto the sleepy village setting..The entire property is super insulated, and the heated polished concrete floor throughout provides a functional uniformity to the spaces as well as recounting the Stable’s agricultural history. New windows and roof lights fitted throughout give the whole place a warm, bright and clean feel; creating an excellent environment as a backdrop for a family home..The finished Stables is completely transformed from its existing dilapidated condition and is now a perfectly working family home, bursting with contemporary style juxtaposed against delightful period character..”  Lovely contemporary transformation; extensive glazing, natural light; contextual and historical sensibility; interesting interior volumes; exquisite details..

See our other posts on homes by AR Design Studio:

designalog : contact

image: © Martin Gardner; article: “Manor House Stables / AR Design Studio” 17 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, lighting, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

 
%d bloggers like this: