Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Sloping Sites’

* Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Posted by the editors on Sunday, 26 May 2013

House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia: “..This rural house in Switzerland by local studio Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia is raised off the hillside on a pair of gigantic concrete columns..The single-storey House in Sonvico is constructed on a 20-metre long concrete slab, which is elevated above the ground on one side to line up with the highest level of the site..”We and the clients both wanted to create a single-storey house,” architect Martino Pedrozzi told Dezeen. “Because of the slope, we invented a level section.”..Rather than create an entrance at the point where the building meets the ground, Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia designed the house with a hollow centre so that residents climb up from underneath to enter. This arrangement also creates a terrace beneath the building with a swimming pool alongside..Timber-framed windows sit within the houses’s chunky concrete frame. White ceramic tiles clad any walls between and feature a mixture of polished and matte finishes..The rooms of the house are arranged in sequence around the perimeter, while a corridor runs around the inside. There are also circular rooms inside the columns and one contains a staircases so it can double up as a second entrance..”  Extensive glazing, natural light; interesting form; original article features a six-image slideshow..

image: Pino Brioschi; article: Dezeen

designalog : contact

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House Renovation in Chamoson by Savioz Fabrizzi Architectes

Posted by the editors on Saturday, 23 February 2013

House Renovation in Chamoson by Savioz Fabrizzi Architectes

Residential Architecture: House Renovation in Chamoson by Savioz Fabrizzi Architectes: “..originally erected in 1814 in the mountain town of chamoson, switzerland, the latest house renovation by swiss practice savioz fabrizzi architectes marks the last major structural modification on a dwelling that has evolved throughout the decades all the while holding onto its unique history. the thick stone masonry walls reflect the sturdy construction of the era, born of the same rock that famously defines the jagged backdrop. the deep stone envelope also provides a natural coat of insulation and thermal mass, shading the interior spaces in the summer with inset windows and benefiting from a large thermal mass in the winter. the renovation preserves the soul of the residential edifice by leaving the exterior in as much of its original form as possible, replacing the deteriorating wooden planks that wrap the attic with a contemporary concrete  shell that still matches the general color of the facade. the window wells also provide one of the first hints as to the updated interior, with thin cast frames that subtly provide structural support and match the contemporary needs of a smooth orthogonal language. new larger apertures are cut out of the walls with thermal glass placed flush against the outer facade to retain the memory of the replaced section. situated on a sloping site, the house is split into three levels, with an underpass signaling an original access way before the home was expanded to the third floor situated on the highest point of the property..the interior tells an entirely different story, updated with soft pristine concrete partitions and surfaces that playfully contrast with areas of the exposed rugged historical walls. light reflects off of the semi-polished exposed finishes highlighting the decisive touches of orange fixtures that add a lively dynamic. the rooftop serves as a base for the 23 square-meters of solar panels that throughout the year generate 35% of the needed heating energy. the result nests the contemporary home within a sort of primordial vessel at the base of the breathtaking mountains, expressing an agreeable union between the character of the past and the function of the future..”  Interesting renovation, fenestration, materiality..

designalog : contact

image: © thomas jantscher, courtesy of savioz fabrizzi architectes; article: Designboom

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Solar Design, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: L House by Florian Busch Architects

Posted by the editors on Wednesday, 30 January 2013

L House by Florian Busch Architects

Residential Architecture: L House by Florian Busch Architects: “..The L House in Hirafu is a private holiday residence in Niseko, Hokkaido, Japan. Following the escarpment that defined the topography in prehistoric times, the site is a steep slope with un-compromised views of Mount Yotei. Despite being located not far from the House on the Slopes, the ground conditions here vary so drastically that excavating the mountain would lead to massive reinforced retaining walls and hence a prohibitive increase in cost. In response to such constraints and in order to exploit the site’s view, we proposed a house in the trees..Where the topography shifted and slid vertically creating the escarpment with its stunning views, the L House is split and shifted horizontally, a simple gesture that opens up space and views as the building seems to move up the slope..Like the building itself, the internal layout is kept in simplicity: Entering below the overhang of the upper volume, a staircase moves along the rear wall of the lower level to come out ‘rotated’ in the upper level, rendering the shift of the volumes visible as if one had climbed the slope towards Mount Yotei..The wide living and kitchen area extends onto a terrace (the roof of the lower volume) with an open air bath. The private sleeping and bathing areas are in the lower level which is just high enough to enjoy wide views of the valley lying under the escarpment and at the foot of Mount Yotei..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting form, materials and interior volumes..

See our posts on other homes by Florian Busch Architects:

designalog : contact

image: Courtesy of Florian Busch Architects; article: “L House / Florian Busch Architects” 30 Jan 2013. ArchDaily.

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Donoso – Smith House by EMa arquitectos + Raimundo Salgado

Posted by the editors on Friday, 11 January 2013

Donoso – Smith House by EMa arquitectos + Raimundo Salgado

Residential Architecture: Donoso – Smith House by EMa arquitectos + Raimundo Salgado: “..The request was not direct with the owners, was commissioned by a commercial developer who wanted a residence that would accommodate a range of spatial needs yet stand apart from the rest of the market, the ‘Donoso House’ in Los Dominicos, Santiago, Chile, finds itself on a very particular shaped site with a steep slope , Chilean based architects, designed two long rectangular volumes that maintain a low profile at street level but expand as one makes their way into the site, extending views over the city’s valley (south east direction)..The lower level communicates directly to the exterior elements like the swimming pool, and contains double-height spaces and large windows that go along the topography of the complex site..The entry level is characterized by a clean white external surface resting upon the reinforced masonry lower section, with all the spaces on the same level..A double-high hall connects the two volumes that structure the house. Several patios and terraces exist throughout the dwelling, giving the owner a chance to be outdoors and creating a point for ventilation and natural light..”  Extensive glazing, natural light, views; indoor / outdoor and materials sensibiltiy..

See our post on another home by EMa Arquitectos: Residential Architecture: Pangal Cabin by EMa Arquitectos.

designalog : contact

image: © Marcelo Cáceres; article: “Donoso – Smith House / EMa arquitectos + Raimundo Salgado” 09 Jan 2013. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/316346

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: