Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Swimming Pools’

* Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner

Posted by the editors on Saturday, 1 June 2013

Burton Residence by Marmol Radziner

Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner: “..This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County, California, USA. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting the retreat in a careful, simple, and unobtrusive manner. The 10-module home forms an L-shaped plan, framing views of a canopy of mature oak trees to the south and east..The road leading to the house climbs the hill and ends at the carport at the home’s west end. A set of concrete stairs lead up a gentle grade from the carport to the entry deck, which runs along the north side of the home. The main volume is oriented east to west and arranged in an open plan. The living room, kitchen, and dining room collectively open southward onto a covered patio with an outdoor fireplace and pool area. From the main volume, the master bedroom extends to the north, following the edge of the hilltop and ending in a private deck that takes in the morning light from the east..Long Valley Ranch utilizes a number of sustainable strategies and materials. Passive solar heating and cooling are achieved through use of concrete flooring, covered decks, and natural through breezes. A 17-kW solar array offsets the electricity usage of the house, and a tankless hot water heater provides on-demand water heating. Sustainable materials are used throughout, including recycled denim insulation and low-VOC paint..”  Extensive glazing, natural light, views; contextuality; sustainability..

See our posts on other homes by Marmol Radziner:

designalog : contact

image: © Joe Fletcher; article: “Burton Residence / Marmol Radziner” 27 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Posted by the editors on Sunday, 26 May 2013

House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia: “..This rural house in Switzerland by local studio Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia is raised off the hillside on a pair of gigantic concrete columns..The single-storey House in Sonvico is constructed on a 20-metre long concrete slab, which is elevated above the ground on one side to line up with the highest level of the site..”We and the clients both wanted to create a single-storey house,” architect Martino Pedrozzi told Dezeen. “Because of the slope, we invented a level section.”..Rather than create an entrance at the point where the building meets the ground, Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia designed the house with a hollow centre so that residents climb up from underneath to enter. This arrangement also creates a terrace beneath the building with a swimming pool alongside..Timber-framed windows sit within the houses’s chunky concrete frame. White ceramic tiles clad any walls between and feature a mixture of polished and matte finishes..The rooms of the house are arranged in sequence around the perimeter, while a corridor runs around the inside. There are also circular rooms inside the columns and one contains a staircases so it can double up as a second entrance..”  Extensive glazing, natural light; interesting form; original article features a six-image slideshow..

image: Pino Brioschi; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House in Monasterios by Ramon Esteve

Posted by the editors on Friday, 17 May 2013

House in Monasterios by Ramon Esteve

Residential Architecture: House in Monasterios by Ramon Esteve: “..The house is located in an elevated area, from which it dominates a hillside leading down to the sea. This view marks the direction the walls will take and, in an abstract form, define the project. The house is structured as a compaction of volumes of varying heights, and the form established by the main walls..The articulating space volume of this sequence is obtained from opening courts and patios in the central space of the house. A series of open courtyards are formed, covered in its perimeter like an atrium, in search of the access to the house, obtaining different perceptions of the house..The views from any point intersect and are never interrupted along the permeable sequence at the end of which, limited between glass membranes, is the lobby. Thus, it creates an approach path that exposes the more intimate side of the house so that, once inside, you discover the long views over the hillside to the sea..Among the great defining walls, the space is closed with large glass panels protected with wooden movable planes, graduating the closing level of each piece..The housing program is focused very clearly in the direction marked by the walls, and volumes depend on the spatial hierarchy of spaces. Two wooden emerging volumes, materialized by the chimneys, mark the counterpoint to the horizontality that defines the entire house..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting fenestration, interior details and materiality..

designalog : contact

image: © Mayte Piera; article: “House in Monasterios / Ramon Esteve” 09 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: De Wet 34 House by SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects

Posted by the editors on Tuesday, 14 May 2013

De Wet 34 House by SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects

Residential Architecture: De Wet 34 House by SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects: “..The site is positioned in the heart of Bantry Bay in Cape Town, South Africa, on the slopes of Lion’s Head overlooking the bay. The brief was to create a home with all the spectacle of an Atlantic Seaboard showpiece but also to respond to the practical needs of family life and to create a feeling of sanctuary..Built over four floors, the living areas are open-plan yet have distinct identities. A minimalist weathered redwood and grey-shale street façade opens on to a sculptural arrival courtyard which in turn leads to an entrance gallery. Dramatic volume, far-reaching views, sculpture and raw textures – rock, timber, concrete – are the cornerstones of this house, designed to form a canvas for the setting and develop a patina over time..The Family room, placed on the mountain side of the courtyard garden, provides for cocooned living while the double volume Living and Dining area on the sea side is more dramatic, with its rippling concrete feature fireplace wall and commanding views. This ocean fronting section is a soaring space anchored by concrete and rock – a five-tonne cocktail bar of rough-hewn granite holds down one side of the living space. Although sea-oriented, with the pool terrace to the west, the main Living area also opens onto the courtyard garden on the east, with access to both by the way of sliding glass doors which open up so completely that it’s little more than a roofed outdoor space..One descends through a double volume ‘under water’ atrium to the Bedroom floor and down another level to the Guest and Playroom areas..The interiors create an emotional and sensory journey when moving through the house. Furnishings are minimal and lines are kept simple & neutral. By utilising a restrained and raw base of textures and finishes, the décor feels natural and subtly organic; the overall ambiance is one of calm and serenity. Colour is kept to a bare minimum; the interior works predominantly with a light and shade tonal range, allowing views of the mountain, the ocean and sky, and also the artwork to introduce colour..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting form, interior volumes, details and materiality; indoor / outdoor sensibility..

See our posts on other homes by SAOTA:

designalog : contact

image: © Adam Letch; article: “De Wet 34 / SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects” 06 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: