Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Switzerland’

* Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Posted by the editors on Sunday, 26 May 2013

House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia: “..This rural house in Switzerland by local studio Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia is raised off the hillside on a pair of gigantic concrete columns..The single-storey House in Sonvico is constructed on a 20-metre long concrete slab, which is elevated above the ground on one side to line up with the highest level of the site..”We and the clients both wanted to create a single-storey house,” architect Martino Pedrozzi told Dezeen. “Because of the slope, we invented a level section.”..Rather than create an entrance at the point where the building meets the ground, Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia designed the house with a hollow centre so that residents climb up from underneath to enter. This arrangement also creates a terrace beneath the building with a swimming pool alongside..Timber-framed windows sit within the houses’s chunky concrete frame. White ceramic tiles clad any walls between and feature a mixture of polished and matte finishes..The rooms of the house are arranged in sequence around the perimeter, while a corridor runs around the inside. There are also circular rooms inside the columns and one contains a staircases so it can double up as a second entrance..”  Extensive glazing, natural light; interesting form; original article features a six-image slideshow..

image: Pino Brioschi; article: Dezeen

designalog : contact

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House Renovation in Chamoson by Savioz Fabrizzi Architectes

Posted by the editors on Saturday, 23 February 2013

House Renovation in Chamoson by Savioz Fabrizzi Architectes

Residential Architecture: House Renovation in Chamoson by Savioz Fabrizzi Architectes: “..originally erected in 1814 in the mountain town of chamoson, switzerland, the latest house renovation by swiss practice savioz fabrizzi architectes marks the last major structural modification on a dwelling that has evolved throughout the decades all the while holding onto its unique history. the thick stone masonry walls reflect the sturdy construction of the era, born of the same rock that famously defines the jagged backdrop. the deep stone envelope also provides a natural coat of insulation and thermal mass, shading the interior spaces in the summer with inset windows and benefiting from a large thermal mass in the winter. the renovation preserves the soul of the residential edifice by leaving the exterior in as much of its original form as possible, replacing the deteriorating wooden planks that wrap the attic with a contemporary concrete  shell that still matches the general color of the facade. the window wells also provide one of the first hints as to the updated interior, with thin cast frames that subtly provide structural support and match the contemporary needs of a smooth orthogonal language. new larger apertures are cut out of the walls with thermal glass placed flush against the outer facade to retain the memory of the replaced section. situated on a sloping site, the house is split into three levels, with an underpass signaling an original access way before the home was expanded to the third floor situated on the highest point of the property..the interior tells an entirely different story, updated with soft pristine concrete partitions and surfaces that playfully contrast with areas of the exposed rugged historical walls. light reflects off of the semi-polished exposed finishes highlighting the decisive touches of orange fixtures that add a lively dynamic. the rooftop serves as a base for the 23 square-meters of solar panels that throughout the year generate 35% of the needed heating energy. the result nests the contemporary home within a sort of primordial vessel at the base of the breathtaking mountains, expressing an agreeable union between the character of the past and the function of the future..”  Interesting renovation, fenestration, materiality..

designalog : contact

image: © thomas jantscher, courtesy of savioz fabrizzi architectes; article: Designboom

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Solar Design, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House for 6 Families by L3P Architects

Posted by the editors on Tuesday, 4 December 2012

House for 6 Families by L3P Architects

Residential Architecture: House for 6 Families by L3P Architects: “..The architectural expression is essentially defined through the location of the property, with its unique panorama view, and the historical reference to the castle town. Each of the apartments located on the three floors of the two house sections differ in floor plan, height and proportion..The centre of every apartment is formed through the lounge room, adorned with high ceilings (3.4m) and ceiling to floor windows to the south side. The interplay between the partly winding, narrow and castle-like private rooms and the open and light-flooded ‘public’ rooms, gives the separate apartments their quality and layout composure..The consequent use of height offset in the separate apartments allows a layout in both attic apartments which is vertically orientated; the rooms are over each other and are staggered on the mezzanine to the lounge room. The long, 2m high corner windows and the glazed loggias allow a unique panorama..The interaction with the proportions of the window surfaces, the over-long windows and super-elevated balconies in the centre of both houses fool the eye, the individual apartments are not comprehensible from the outside. The ‘castle’ character of the north façade, with ‘arrow-slit’ like windows, orientates itself on the historical fundamental structure of Regensberg..” Extensive glazing, natural light, views; interesting fenestration, form, interior volumes..

designalog : contact

image: © Vito Stallone; article: “House for 6 Families / L3P Architects” 27 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/298538&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: 2Verandas House by Gus Wüstemann

Posted by the editors on Wednesday, 31 October 2012

Residential Architecture: 2Verandas House by Gus Wüstemann: “..This is a house for a young South African family in Erlenbach, just outside Zurich, Switzerland, along the lake.The plot is in a suburban context and therefore pretty dense with family homes, typical for the area. The site is on a slope, where on top there are beautiful views to the lake with evening sun and at the lower part there is a group of smaller family houses..The clients asked us for a solution for a house that made most of the big plot, wanting a view, but not end up with a house on top of the hill and a rest of a garden down below..Our solution for this plot was to occupy the periphery of the site, with the main house on top of the hill and the pool house at the bottom, both houses connected through a solid stony promenade: 2 verandas..By occupying the periphery:  there is one veranda at the top, the promenade is going alongside the eastern border of the plot leading to the south end, there is a park in the middle of the site..The park can be consumed as nature from all three sides and therefore there is no ‚left over’ of  land. The stony promenade connects the two verandas, is a site of its own, where you walk or sit and enjoy the view to the lake or the park. With the promenade, the garden moves up to the level of the living room and it connects all levels of the house with the garden..The main house is a stony, concrete, hammer shaped volume over two levels, that contains the living rooms. In the upper part is the public living room for invitations and dining with a beautiful view over the lake of Zurich. On the ground level is the family lounge with an exterior patio that can be joined as one room with the living room.  All the windows disappear and the inside and outside patio become one. That patio connects all bedrooms and is a lounge to sit together privately and watch a movie..The circulations in and out of that space are controlled by concrete volumes at the ceiling that condense the space through mass and light and slow the circulation..The two rooms are crossed above each other, at the ground floor level we pull a wooden curtain around the concrete volume to create the private sleeping quarters..The upper living room has a shark fin like shape, so the space is very high at the back of the space with northern sky lights, and is lower at the front to frame the view..The inside and the outside are joined, as we let all the windows disappear, so there is only the concrete mass left. The inside becomes a covered  outside spacer:  Mediterranean feeling in the northern hemisphere..The absence of the window is the essential instrument to actually unite in and outside space; it is the glass itself that reminds us of the border of in and outside. In many projects nowadays this fact is neglected or simply ignored and therefor glass is used in an extensive way..We chose natural and raw materials like concrete, travertine or wood. The concrete is formed and communicates with the space through light gaps that give that extra feeling of finesse to the shear mass of the concrete. Throughout the whole house indirect lights are giving directions, and attract the periphery of the spaces rather than the center. The indirect light is creating the atmosphere..On the underground floor there is a gym, a movie room and wine cellar all arranged around the light up masses of the concrete that give the house a whole different playful area. There is raw concrete and raw wood and therefor a lot of texture..”  Interesting form(s), interior volumes and fenestration; extensive glazing, natural light, lake views..

See our post on another home by Gus Wüstemann: Residential Architecture: Feldbalz House by Gus Wüstemann.

designalog : contact

image: © Bruno Helbling; article: Hernandez , Diego . “2Verandas / Gus Wüstemann” 16 Oct 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/281278&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: