Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Terraces’

* Residential Architecture: Tred Avon River House by Robert M. Gurney Architect

Posted by the editors on Friday, 31 May 2013

Tred Avon River House by Robert M Gurney Architect

Residential Architecture: Tred Avon River House by Robert M. Gurney Architect: “..Easton, Maryland (USA), located in Talbot County on Maryland’s eastern shore, was established in 1710. Easton remains largely agrarian, with numerous farms interspersed among the area’s many waterways..Diverging from several acres of cornfields, a one-quarter mile road lined with pine trees terminates at a diamond-shaped tract of land with breathtaking views of the Tred Avon River. Arising from the gravel drive and hedge-lined parking court, this new house is unveiled as three solid volumes, linked together with glass bridges, suspended above the landscape. The central, 36-foot high volume is mostly devoid of fenestration, punctuated only by the recessed 10-foot high entry door and narrow sidelights. The contrasting 12-foot high western volume contains a garage and additional service space, while the eastern volume, floating above grade, contains the primary living spaces..After entering the house and passing through one of the glass bridges, the transformation begins. Initially presented as solid and austere, the house unfolds into a 124-foot long living volume, light-filled and wrapped in glass with panoramic views of the river. A grid of steel columns modulates the space. Covered terraces extend the interior spaces, providing an abundance of outdoor living space with varying exposures and views. A screened porch provides an additional forum to experience views of the river, overlooking a swimming pool, located on axis to the main seating group..Along with a geothermal mechanical system, solar tubes, hydronic floor heating and a concrete floor slab to provide thermal mass, large overhangs above the terraces prevent heat gain and minimize dependence on fossil fuel. The entire house is elevated four feet above grade to protect against anticipated future flooding..The house is crisply detailed and minimally furnished to allow views of the picturesque site to provide the primary sensory experience. The house was designed as a vehicle to experience and enjoy the incredibly beautiful landscape, known as Diamond Point, seamlessly blending the river’s expansive vista with the space..”  Lovely site; extensive glazing, natural light, river views; interesting fenestration and framing, materiality (as always with Robert M. Gurney Architect), contextuality, volume sensibility, detailing..

See our posts on other residential work by award-winning Robert M. Gurney Architect:

designalog : contact

image: © Maxwell MacKenzie; article: “Tred Avon River House / Robert M. Gurney Architect” 29 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Fire Island Pines Pavilion by HWKN

Posted by the editors on Wednesday, 29 May 2013

Fire Island Pines Pavilion by HWKN

Architecture: Fire Island Pines Pavilion by HWKN: “..new york firm HWKN has given a new vitality to a fire island nightlife mainstay with their newly unveiled design for the iconic  fire island pines pavilion. after a 2011 fire ravaged the legendary social hotspot, owners saw fit to revitalize the energetic social hub into a considered extension of the boardwalk and reframed nexus of the gay community. the architecture seeks to balance the equally important aim of preserving the relaxed, yet vibrant, energy of the pavilion with the overarching idea that fire island is an environmentally luscious escape from city life..aside from the totally sensory experience of the wide-grain wooden material palette, the third iteration of the club sports two stories of outdoor terraces to accommodate ‘low tea’ casual afternoon casual drinking and ‘high tea’ late night energy. program volumes are interlocking puzzle pieces that blend the boundary between interior and exterior spaces. benches, wide staircases and storefronts activate the ground level in addition to the sculptural skin of the structure that stretches the public zone of the boardwalk. an internal loop of stairs weaves the volumes together, in particular the grand gesture of the high tea terrace that affords ideal views of the harbor. subtly angled spaces reframe interior views and external lines of sight as well as play with levels of intimacy within the space. architectural elements become opportunities for social interaction– even the dance space is elegantly graced with a gradient of 7 foot tall bleachers, optimal for people and landscape watching. planimetrically open to all sides the pavilion is an place intensely optimized for mingling and informal interaction, but moreover a materially honest architecture centered on community and the creation of life-enriching memories..’   Interesting terraced facade, contextuality..

See our previous posts on HWKN:

image: © michael moran/OTTO; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Public Facilities | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Casa CorMAnca by Paul Cremoux Studio

Posted by the editors on Monday, 27 May 2013

Casa CorMAnca by Paul Cremoux Studio

Residential Architecture: Casa CorMAnca by Paul Cremoux Studio: “..This family house in Mexico City by local architect Paul Cremoux conceals a three-storey wall of plants behind its slate-clad facade..Concerned about the lack of sustainable construction in the country, Paul Cremoux Studio designed a building that uses plants to moderate its own internal temperature, whilst giving residents an indoor garden..”Making sustainable eco-effective design in Mexico is pretty hard. Many clients do not yet realise the importance of changing the design strategy,” says architect Paul Cremoux..He explains: “We would like to think about vegetation not only as a practical temperature-humidity comfort control device, or as a beautiful energetic view, but also as an element that acts like a light curtain.”..The green wall flanks a courtyard terrace, which occupies the middle floor and is open to the sky on one side. Meanwhile, most the rooms of the house are positioned on the levels above and below..A driveway for two cars is located beneath the terrace and leads through to the dining and kitchen areas. A living room and three bedrooms occupy the second floor and can be accessed via a staircase tucked away in the corner..The dark slate panels that clad the exterior also line some of the walls around the courtyard, contrasting with the light wood finishes applied elsewhere..”  Extensive glazing, natural light; magnificent green wall; interesting form, interior volumes, materiality; original article includes a four-image slideshow and many additional images..

See our post on another home by Paul Cremoux Studio: Residential Architecture: La Caracola Seashore House by Paul Cremoux Studio.

image: Héctor Armanado Herrera and PCW; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Posted by the editors on Sunday, 26 May 2013

House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia: “..This rural house in Switzerland by local studio Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia is raised off the hillside on a pair of gigantic concrete columns..The single-storey House in Sonvico is constructed on a 20-metre long concrete slab, which is elevated above the ground on one side to line up with the highest level of the site..”We and the clients both wanted to create a single-storey house,” architect Martino Pedrozzi told Dezeen. “Because of the slope, we invented a level section.”..Rather than create an entrance at the point where the building meets the ground, Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia designed the house with a hollow centre so that residents climb up from underneath to enter. This arrangement also creates a terrace beneath the building with a swimming pool alongside..Timber-framed windows sit within the houses’s chunky concrete frame. White ceramic tiles clad any walls between and feature a mixture of polished and matte finishes..The rooms of the house are arranged in sequence around the perimeter, while a corridor runs around the inside. There are also circular rooms inside the columns and one contains a staircases so it can double up as a second entrance..”  Extensive glazing, natural light; interesting form; original article features a six-image slideshow..

image: Pino Brioschi; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: