Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Timber’

* Architecture: EP7 Restaurant by Stephane Malka

Posted by the editors on Thursday, 30 May 2013

EP7 Restaurant by Stephane Malka

Architecture: EP7 Restaurant by Stephane Malka: “..french architect and former graffiti artist stephane malka has designed a guinguette typology for paris that synthesizes the mythical dimensions of nature with the ceaseless growth of the urban environment. his EP7 restaurant uses an accretion of raw wood, primed for the organic growth of plant life, to created a lively skin for an urban recreation space. the architect began his career as artistic agent of the urban landscape, using the massive planes of the city to understand the communicative power of the built form. the architecture, in this case, references land art and ties in the intertwined masses of metropolitan paris with the teeming life of the forest. free walls and vegetation arise from the delicately sectioned modules of square timber while expanses of glazing challenge the pixelated envelope..”  Interesting facade..

image: courtesy of stephane malka; article: Designboom

designalog : contact

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Green Design, Hospitality Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Posted by the editors on Wednesday, 29 May 2013

Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects: “..The partners of new Vancouver, British Columbia, Canada, studio Scott & Scott Architects created this remote snowboarding cabin for their own use at the northern end of Vancouver Island..The Alpine Cabin by Susan and David Scott is lifted off the ground on six columns made of douglas fir tree trunks, which pierce through the rooms on both storeys..The exterior clad in cedar, intended to weather to the tone of the surrounding forest, and the interior finished in planed fir..”The construction approach was determined to avoid machine excavation, to withstand the annual snowfall, to resist the dominant winds and to build in a manner which elevates the building above the height of the accumulated snow on the ground,” say the architects..The majority of the ground floor is taken up by a combined living room and kitchen, but also includes a bathroom and sauna. Upstairs there are two bedrooms with a study in between..One corner of the ground floor is cut away to create a spacious porch where firewood and snowboarding equipment can be stored..The cabin is located in a community-operated alpine recreation area 1300 metres above sea level and is accessible by a gravel road for five months of the year, but otherwise equipment and supplies must be carried on a sledge to the site..The building is completely off-grid, heated by a wood-burning stove and using water that must be fetched from nearby and carried in..The architects built the project themselves with the help of friends. “The cabin was constructed out of a desire to directly design and build as a singular act, to work with the freedom one experiences when snowboarding, and in a manner which is centered in the adventure and not bound heavily in pre-determination,” they explain..’  Lovely site; contextual and materials sensibility..

image + article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Fire Island Pines Pavilion by HWKN

Posted by the editors on Wednesday, 29 May 2013

Fire Island Pines Pavilion by HWKN

Architecture: Fire Island Pines Pavilion by HWKN: “..new york firm HWKN has given a new vitality to a fire island nightlife mainstay with their newly unveiled design for the iconic  fire island pines pavilion. after a 2011 fire ravaged the legendary social hotspot, owners saw fit to revitalize the energetic social hub into a considered extension of the boardwalk and reframed nexus of the gay community. the architecture seeks to balance the equally important aim of preserving the relaxed, yet vibrant, energy of the pavilion with the overarching idea that fire island is an environmentally luscious escape from city life..aside from the totally sensory experience of the wide-grain wooden material palette, the third iteration of the club sports two stories of outdoor terraces to accommodate ‘low tea’ casual afternoon casual drinking and ‘high tea’ late night energy. program volumes are interlocking puzzle pieces that blend the boundary between interior and exterior spaces. benches, wide staircases and storefronts activate the ground level in addition to the sculptural skin of the structure that stretches the public zone of the boardwalk. an internal loop of stairs weaves the volumes together, in particular the grand gesture of the high tea terrace that affords ideal views of the harbor. subtly angled spaces reframe interior views and external lines of sight as well as play with levels of intimacy within the space. architectural elements become opportunities for social interaction– even the dance space is elegantly graced with a gradient of 7 foot tall bleachers, optimal for people and landscape watching. planimetrically open to all sides the pavilion is an place intensely optimized for mingling and informal interaction, but moreover a materially honest architecture centered on community and the creation of life-enriching memories..’   Interesting terraced facade, contextuality..

See our previous posts on HWKN:

image: © michael moran/OTTO; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Public Facilities | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: De Wet 34 House by SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects

Posted by the editors on Tuesday, 14 May 2013

De Wet 34 House by SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects

Residential Architecture: De Wet 34 House by SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects: “..The site is positioned in the heart of Bantry Bay in Cape Town, South Africa, on the slopes of Lion’s Head overlooking the bay. The brief was to create a home with all the spectacle of an Atlantic Seaboard showpiece but also to respond to the practical needs of family life and to create a feeling of sanctuary..Built over four floors, the living areas are open-plan yet have distinct identities. A minimalist weathered redwood and grey-shale street façade opens on to a sculptural arrival courtyard which in turn leads to an entrance gallery. Dramatic volume, far-reaching views, sculpture and raw textures – rock, timber, concrete – are the cornerstones of this house, designed to form a canvas for the setting and develop a patina over time..The Family room, placed on the mountain side of the courtyard garden, provides for cocooned living while the double volume Living and Dining area on the sea side is more dramatic, with its rippling concrete feature fireplace wall and commanding views. This ocean fronting section is a soaring space anchored by concrete and rock – a five-tonne cocktail bar of rough-hewn granite holds down one side of the living space. Although sea-oriented, with the pool terrace to the west, the main Living area also opens onto the courtyard garden on the east, with access to both by the way of sliding glass doors which open up so completely that it’s little more than a roofed outdoor space..One descends through a double volume ‘under water’ atrium to the Bedroom floor and down another level to the Guest and Playroom areas..The interiors create an emotional and sensory journey when moving through the house. Furnishings are minimal and lines are kept simple & neutral. By utilising a restrained and raw base of textures and finishes, the décor feels natural and subtly organic; the overall ambiance is one of calm and serenity. Colour is kept to a bare minimum; the interior works predominantly with a light and shade tonal range, allowing views of the mountain, the ocean and sky, and also the artwork to introduce colour..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting form, interior volumes, details and materiality; indoor / outdoor sensibility..

See our posts on other homes by SAOTA:

designalog : contact

image: © Adam Letch; article: “De Wet 34 / SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects” 06 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: