Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Toronto’

* Residential Architecture: Frank Gehry Designs Mixed-Use Tower for Downtown Santa Monica

Posted by the editors on Wednesday, 6 March 2013

Frank Gehry Designs Mixed-Use Tower for Downtown Santa Monica

Residential Architecture: Frank Gehry Designs Mixed-Use Tower for Downtown Santa Monica: “..Developers M. David Paul Associates and the Worthe Real Estate Group have commissioned Frank Gehry to design a mixed-use hotel and residential tower in his hometown of Santa Monica, California, USA. The 22-story “Ocean Avenue Project” aims to stimulate the coastal city’s economy with street-level restaurant and retail space below a 125-room hotel and 22-unit condominium tower topped with a rooftop observation deck. As for accommodating the car-centric lifestyle of the West Coast, resident and visitor parking will be available in a three-story subterranean garage beneath the tower. In addition, the developers plan to integrate a 36,000 square foot museum campus that will add a cultural perk to the development just North of its two-acre site..Although this project looks promising, the 244-foot, Gehry-esque tower is currently pending approval from the City. A vote by the end of March will decide its fate..”

See some of our other posts on work by Frank Gehry:

designalog : contact

image: © Gehry Partners; article: Rosenfield , Karissa. “Gehry Designs Mixed-Use Tower for Downtown Santa Monica” 04 Mar 2013.ArchDaily

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Hospitality Architecture, Residential Architecture, Retail Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Cedarvale Ravine House by Drew Mandel Architects

Posted by the editors on Sunday, 17 February 2013

Cedarvale Ravine House by Drew Mandel Architects

Residential Architecture: Cedarvale Ravine House by Drew Mandel Architects: “..This house in Toronto, Ontario, Canada, by Drew Mandel Architects features pale grey stone walls and an overhanging top storey..Home to a family of four, the two-storey residence sits at the edge of Cedarvale Park, a steeply sloping ravine surrounded by woodland..Drew Mandel Architects used locally quarried stone blocks in three different sizes to create irregular courses on the building’s exterior. To contrast, zinc clads the cantilevered first floor and richly coloured walnut covers a selection of surfaces inside the house..”The restrained and limited material palette avoids unnecessary ornamentation in order to focus one’s attention on the site, natural light, and movement through modulated open spaces,” say the architects..The volume of the house is broken down into modules, which step back and forth on both floors to create two patios at ground floor level and a vegetable garden on the roof..The architects explain this as a “pushing and pulling” that mediates between the residential context at the front and the woodland area at the rear. “The sculptural expression solves programmatic requirements, maximises views, provides natural light, and enhances the promenade and transition from suburban streetscape to very primal forms of nature,” they add..A glazed single-storey block at the back contains the living room and offers a view back towards the park..The overhanging first floor cantilevers out beside it and hovers above an outdoor swimming pool. To support the weight of the cantilever, the architects added a single concrete wall and a series of concealed trusses..A double-height dining room is positioned at the centre of the house and splits the first floor into two wings. A mezzanine corridor runs between..Extensive glazing, natural light, nature views; privacy; interesting form and volumetry, interior volumes, materiality..

image + article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Absolute Towers by MAD

Posted by the editors on Tuesday, 18 December 2012

Absolute Towers by MAD

Residential Architecture:  Absolute Towers by MAD: “..Chinese firm MAD has completed a pair of curvaceous twisted skyscrapers in the growing city of Mississauga, Canada..Standing at 170 and 150 metres, the Absolute Towers contain apartments on each of their oval-shaped floors, but every storey is incrementally rotated to give both buildings a curved and twisted outline..“The concept of the tower at the beginning was very simple,” said MAD founder Ma Yansong. “We just wanted to make something organic but different, more natural and more soft and not something too strong that would remind people of money or power.”..Mississauga first developed as a suburb of Toronto but has grown in recent decades and was named as a city in 1974. Since then, high-rise developments have sprung up across the city and the architects were keen to avoid designing another of these “listless, boxy buildings”..“Lots of cities like this are happening in China, just repeating the modern urban typology and always making square towers,” added Yansong. “We were thinking; how about reversing that? “So we don’t treat architecture as a product, or an artificial volume or space. It’s more like a landscape.”..MAD won a competition to design the buildings in 2006, which were initially dubbed “the Marylyn Monroe towers” by local residents in reference to their shapely bodies..Apartments in both towers boast panoramic views of the city skyline from continuous balconies that wrap around the recessed glass facades. This set-back also helps to shade each apartment from direct sunlight in the summer months..”  Interesting forms..

See our posts on other work by MAD: Residential Architecture: Huangshan Mountain Village by MAD and Architecture: Architecture in China: Ordos Museum by MAD.

image: Iwan Baan; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture & Design in China, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: 360 Winnette House by Altius Architecture Inc.

Posted by the editors on Thursday, 1 November 2012

Residential Architecture: 360 Winnette House by Altius Architecture Inc.: “..This 3 Bedroom Single Family Residence brought new construction of an open concept to a challenging urban site. The 24′ centrally located double height home brings in natural light, casting dramatic shadows, marking the passage of time during the day whilst acting as a ‘lantern’ at night. When viewed from the street, the living room is projected forwards, while the adjoining bedrooms frame the interior stair core from behind..This staircase is the highest form in the structure and is centrally located in the plan, its clerestory windows draw natural light into the home and vent stale air out. Generous overhangs keep the hot summer sun out of the home, while allowing winter sun in. Expansive black-framed operable windows, white roof plans, charcoal-colored wood siding and brick express the subtle minimalism of the home. A light-well also serves to provide natural stack ventilation, permitting interior air to be exhausted at the clerestory level above..The open kitchen looks across to the sheltered dining room, which is a few steps up; giving it a more intimate ceiling height than the rest of the ground floor. The dining room overlooks the back garden and deck, and a narrow window frames the existing side yard tree beautifully. The soft grey room encloses a 6-person dining table and the low ceiling height makes it a comfortable space to share a meal. Upholstered seating and a hanging fabric lamp add texture and softness to the space..The master bathroom incorporates a bathtub and a clear shower stall that is reflected in the mirror above twin his and her sinks. The expansive mirror, glass shower and large operable window make the room feel bright and open. The design and construction process was carefully documented by Jeremy Bell on his Blog..”  Extensive glazing, interesting fenestration, form and interior volumes; abundant natural light; dark wood cladding..

See our posts on other homes by Altius Architecture Inc.:

designalog : contact

image + article: Arthitectural

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: