Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Urban Architecture’

* Residential Architecture: Basket Apartments in Paris by OFIS Architects

Posted by the editors on Thursday, 11 October 2012

Residential Architecture: Basket Apartments in Paris by OFIS Architects: “..Urban plan conditions: The project is located on a long and very narrow site, on the edge of Parc La Vilette in Paris’s 19th district, within an urban development done by Reichen & Robert architects. On the northeast, new Paris tram route is passing along the site. The site is bordering with tram garage on the southwest, above which is a football field. The first 3 floors of the housing will inevitably share the wall with the tram garage..Site plan conditions: The parcel has a very particular configuration; 11m in width and extending approximately 200m north-south. This foreshadows the importance of processing the eastern facade overlooking the extension of the street Des Petits Ponts which hosts the tram and both cyclist and pedestrian walkways..New Plot: The long volume of the building is divided into two parts connected with a narrow bridge. Between two volumes there is a garden. The building has 11 floors: a technical space in the basement, shared programs in the ground floor, and student apartments in the upper nine floors. The layout is very rational and modular..Program – student dormitory with 192 studios: The major objective of the project was to provide students with a healthy environment for studying, learning and meeting. Along the length of the football field is an open corridor and gallery that overlooks the field and creates a view to the city and the Eiffel tower. This gallery is an access to the apartments providing students with a common place. All the studios are the same size and contain the same elements to optimize design and construction: an entrance, bathroom, wardrobe, kitchenette, working space and a bed. Each apartment has a balcony overlooking the street..Design concept: Narrow length of the plot with 10 floors gives to site a significant presence. Each volume contains two different faces according to the function and program: The elevation towards the street des Petits Ponts contains studio balconies-baskets of different sizes made from HPL timber stripes. They are randomly oriented to diversify the views and rhythm of the façade. Shifted baskets create a dynamic surface while also breaking down the scale and proportion of the building. The elevation towards the football field has an open passage walkway with studio entrances enclosed with a 3D metal mesh. Both volumes are connected on the first floor with a narrow bridge which is also an open common space for students..Sustainable efficiency: The building is energy efficient to accommodate the desires of Paris’ sustainable development efforts. The Plan Climates goal is that future housing will consume 50KW-h.m.² or less. The objectives of energy performance and the construction timetable were met by focusing on a simple, well insulated and ventilated object that functions at its best year round. Accommodations are cross ventilating and allow abundant day lighting throughout the apartment. External corridors and glass staircases also promote natural lighting in the common circulation, affording energy while also creating comfortable and well lit social spaces. The building is insulated from the outside with an insulation thickness of 20 cm. Thermal bridge breakers are used on corridor floors and balconies to avoid thermal bridges. Ventilation is controlled by double flow mechanical ventilation, providing clean air in every apartment with an optimum temperature throughout the year. The incoming air also reuses heat from the exhaust air. The roof is covered with 300m² of photovoltaic panels to generate electricity. Rainwater is harvested on site in a basin pool used for watering outdoor green spaces..”  Interesting facades; energy efficiency..

See our post on another apartment building by OFIS Architects: Residential Architecture: Baroque Court Apartments by OFIS Architects.

designalog : contact

image: © Tomaz Gregoric; article: Cifuentes , Fabian . “Basket Apartments in Paris / OFIS architects” 09 Oct 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/280195&gt;

Posted in Designalog | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Gehry and Mirvish unveil Toronto ‘Sculptures’

Posted by the editors on Friday, 5 October 2012

Architecture: Gehry and Mirvish unveil Toronto ‘Sculptures’: “..David Mirvish, founder of Mirvish Productions, and Toronto-born starchitect  have officially unveiled a massive, mixed-use project that will transform Toronto’s downtown arts and entertainment district. The multi-phase project will significantly alter the city’s skyline with three, “sculptural” residential towers perched atop two, six story podiums..Mirvish describes, “I am not building three towers, I am building three sculptures that people can live in.”..The towers are inspired by Mirvish’s family history, as he describes, “This area was transformed 50 years ago after my father purchased the Royal Alexandra Theatre, and this project will continue the theatre’s future and transform the neighborhood again for the next 50 years. I am proud that we can continue this legacy that my father began.”..“It is very special for me to be able to work in Toronto where I was born and to engage the neighborhoods where I grew up,” added Gehry, as reported on Dexigner. “It’s especially interesting that this project involves the arts. That is always meaningful to me. With this project, I wanted to create buildings that were good neighbors to the surrounding buildings and that respected the rich and diverse history of the area. I also wanted to make nice places for the people who live in and visit the buildings. David has an exciting vision, and I am thrilled to be a part of it.”..The Mirvish/Gehry proposal will transform a significant stretch of King West between the Royal Alex Theater and John Street. Two, stepped podiums, relating to the scale of the surrounding context, will serve as a pedestal for the  80+ storey, “iconic” towers. They will house a 60,000-square-foot, non profit gallery that showcases Mirvish’s personal contemporary art collection, along with a new OCAD University facility that will front King Street West..The casualty of the proposal is the existing, 1993 Princess of Wales Theatre..Mirvish explained, “If there were a way of completing this project without removing the Princess of Wales Theatre, we would have followed it. But after careful consideration and many different plans, I decided not giving Gehry a full canvas on which to work would have meant compromises that would have lessened the power of the project.”..Both Mirvish and Gehry readily pointed out that the conceptual models do not necessarily represent the final project as it will eventually be built..Mirvish and Gehry’s next step depends on City approval..”

See some of our previous posts on work by Frank Gehry:

designalog : contact

image: © Gehry International Inc.; article: Rosenfield , Karissa . “Gehry and Mirvish unveil Toronto ‘Sculptures’” 02 Oct 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/278586&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Mixed-Use Architecture, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Origami Residence by Architects Collective

Posted by the editors on Sunday, 5 August 2012

Residential Architecture: Origami Residence by Architects Collective: “..Austrian firm Architects Collective have completed Origami, a Corian-clad penthouse on top of an existing building in Mexico City..The new extension includes two terraces and is positioned on top of an existing three-storey building. Its steel structure is covered in Corian panels..’The folding dynamic form creates a seemingly temporary habitat with continuous inside and outside spaces on two levels and generous views of the city. The building’s skeleton is made of steel and is completely enveloped in pearl-grey acrylic-polymer Corian panels, the first time this material was used as an entire building envelope.. Overhangs and the thoughtful orientation of interior spaces and openings moderate the climate of the penthouse, which can also be adjusted by providing cross ventilation through operable windows in the glass façade and at the highest point of the roof construction..The floors covering the entire penthouse- from the moment you enter, to the moment you step into the bathtub- are of Santo Tomas marble, a local stone usually employed as flooring in the city’s subway stations, churches and other public spaces. Thus the echoes of the outside are folded in quietly into a private space, further re-enforcing the notion of a transient, temporal habitat..’ (architects description)..”  Extensive glazing, natural light, urban views; interesting form, materiality and interior volumes; two terraces and roof terrace..

See our posts on two other projects by Architects Collective:

image + article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture & Design in China, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Imperial Buildings Revitalization by Fearon Hay Architects

Posted by the editors on Saturday, 28 July 2012

Architecture: Imperial Buildings Revitalization by Fearon Hay Architects: “..fearon hay architects of new zealand have revitalized ‘the imperial buildings’ in downtown auckland. the culturally rich buildings originally built between 1886 and 1911 now provide five levels of bars, dining along commercial office and retail spaces. additionally, a new street aptly named ‘imperial lane’ has been carved through the once closed-off edifices to activate previously inaccessible components of the project through internal circulation components. navigating the change in grade across the site, the inclined service-way houses the public food establishments with stepped tables that follow the contours of the ground plane, creating a new hub for socialization..light shafts of semi-translucent glass panes within metal frames penetrate the floors to naturally illuminate each section and expose the discovered brickwork, stone, timber trusses and weathered concrete structure. slender blackened steel members and corrugated metal panels support these original elements without distracting from their industrial character. a centrally located spiral staircase connects the new interior road with a large courtyard on the first storey which was re-purposed from the old service light well, and contains several stairs and balconies linking the upper levels to the open area..”

See our posts on other work by Fearon Hay Architects, including a winery and a private home:

image: © patrick reynolds, courtesy of fearon hay architects; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Hospitality Architecture, Interiors, Public Facilities, Retail Architecture, Urban Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 Comments »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: