Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘US’

* Residential Architecture: Tower House by Gluck+

Posted by the editors on Thursday, 16 May 2013

Tower House by Gluck+

Residential Architecture:  Tower House by Gluck+: “..This holiday home in upstate New York, USA, by US firm Gluck+ features an elevated living room that hovers nine metres above the ground..As the weekend retreat for Thomas Gluck – one of the firm’s principals – and his family, Tower House was designed as a four-storey tower with a “treetop aerie”, affording mountain views across the nearby Catskill Park..The house is glazed on every side. In some places Gluck+ has fitted dark green panels behind to camouflage the walls with the surrounding woodland, while other areas remain transparent, revealing a bright yellow staircase that zigzags up behind the southern elevation..Taut vertical cables form the balustrade for this staircase and are interspersed with small lights, intended to look like fireflies after dark..One of the main aims of the design was to minimise the impact on the landscape. The architects achieved this by lifting the large living areas off the ground and stacking bedrooms and bathrooms on the three floors beneath, creating a base footprint of just 40 square metres..This arrangement also allows all of the wet rooms to be arranged in an insulated central core. When the house isn’t is use, this core isolates the heating systems, helping to reduce energy consumption..The three bedrooms are positioned on the north side of the house, where they can benefit from the most consistent daylight, and contain yellow furniture to match the colour of the staircase..The living room above is divided up into four different zones by the arrangement of furniture and features a 12-metre-long window seat that spans the entire space. There’s also a secluded roof terrace on the next level up..New York-based Gluck+ was known until recently as Peter Gluck and Partners. The firm is now run by Peter, his son Thomas, and three other principals..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting cantilevered form, fenestration, furnishings.. Interesting photos and slideshow..

See our posts on two other home by Gluck+:

image: © Paul Warchol; article: Dezeen

designalog : contact

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture & Design: Smithsonian Cooper-Hewitt Announces 2013 National Design Awards Winners

Posted by the editors on Wednesday, 15 May 2013

Smithsonian Cooper-Hewitt Announces 2013 National Design Awards Winners

Architecture & Design: Smithsonian Cooper-Hewitt Announces 2013 National Design Awards Winners: “..Now in its 14th year, the Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Awards is continuing its legacy to recognize outstanding achievement across a variety of disciplines in the design community.  The awards were established to “promote design as a vital humanistic tool in shaping the world”.  This year the recipients will be honored at a gala in October during National Design Week in New York City.  The goal of recognizing this achievements is to reinforce the idea that “everything around us is designed” and the potential for innovation and creation is present across all types of development. The winners of this year’s design awards were selected based on excellence, innovation and public impact..James Wines is the recipient of the Lifetime Achievement Award.  Wines is the founder and president of SITE, multidisciplinary studio based in New York City that develops site-specific structures that utilize information about the surrounding environment.  The work includes buildings, public space, environmental art, landscapes, master plans, interiors, video productions, graphics and product designs, all of which use the context to determine the design.  With projects numbering over 150 in 11 countries, Wines’ and SITE’s work has been highly influential in the design community..Michael Sorkin is honored with the Design Mind Award for his work in architecture at his practice, Michael Sorkin Studio; for his work in architectural and urban critique for Architectural Record and as professor at the City College of New York; and as an urbanist for his work with the non-profit organization Terreform which is dedicated to research and intervention of urban morphology..The popular non-profit organization that produces lectures covering issues of technology, entertainment and design – TED – is awarded the Corporate and Institutional Achievement.  The talks cover a wide range of disciplines and have grown exponentially in popularity since its beginnings in 1984.  To promote local outreach, TED has also developed the TEDx talks which allows individuals to independently organize events in their communities..The Architecture Design Award is going to Studio Gang Architects, a Chicago-based collective that uses design to connect with and respond to contemporary issues.  Each project addresses the individual cultural and environmental concerns of the site, using specific strategies to deal with global issues of urbanization, climate and sustainability.  The projects cover a range of scale and scope, from individual building towers to infrastructure and public space..Graphic Designer Paula Scher is recognized for the Communication Design for her work with “iconic, smart and accessible images”.  Her work uses typography to develop images that have meaning and evoke feeling.  Her work is highly recognizable and has been used for environmental graphics, packing, publications and branding systems..Fashion Designer Behnaz Sarafpour is being recognized for her work in elegant and innovative textiles.  Her collection blends high design with affordability, while consciously choosing organically produced materials for her designs..Media design firm, Local Projects, is being recognized for Interaction Design.  The firm specializes in work for museums and public spaces and has been creating work for the 9/11 Memorial Museum.  It is being awarded for its use of physical space and interactive design to create collaborative storytelling projects..Aidlin Darling Design is the recipient of the Interior Design award for the studios interest in designing spaces for all five sense.  The studio functions as a hub for collaborators of many disciplines, including builders, fabricators, artists, engineers, and chefs..Margie Ruddick work is being recognized for the Landscape Architecture award for her pioneering approach in incorporating ecology into the urban landscape.  Ruddick is also an author and professor whose work has gained international acclaim and is likely an inspiration in today’s desire to design environmentally conscious sites in modern cities..NewDealDesign is honored with the Product Design award.  The multidisciplinary firm collaborates with industrial, graphic and interaction designers to create innovative products “dedicated to helping people live better everyday”. (via Cooper-Hewitt.org)

See our post on another project by Studio Gang Architects: Solar Carve Tower by Studio Gang Architects in New York City, next to the High Line linear park.

designalog : contact

image: Bengt Sjostrom Starlight Theatre by Studio Gang Architects by Greg Murphy; article: Vinnitskaya , Irina. “Smithsonian Cooper-Hewitt Announces 2013 National Design Awards Winners” 10 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Design & Decoration, Designalog, Graphic Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Landscape Architecture, Product Design, Public Architecture, Public Parks, Residential Architecture, Urban Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Tucson Mountain Retreat by DUST

Posted by the editors on Sunday, 12 May 2013

Tucson Mountain Retreat by DUST

Residential Architecture: Tucson Mountain Retreat by DUST: “..The Tucson Mountain Retreat is located within the Sonoran Desert (Tucson, Arizona, USA); an extremely lush, exposed, arid expanse of land that emits a sense of stillness and permanency, and holds mysteries of magical proportions.  The home is carefully sited in response to the adjacent arroyos, rock out-croppings, ancient cacti, animal migration paths, air movement, sun exposure and views.  Great effort was invested to minimize the physical impact of the home in such a fragile environment, while at the same time attempting to create a place that would serve as a backdrop to life and strengthen the sacred connections to the awe-inspiring mystical landscape..Intentionally isolating the parking over 400 feet from the house, one must traverse and engage the desert by walking along a narrow footpath toward the house, passing through a dense clustered area of cacti and Palo Verde that obscure direct views of the home  Upon each progressive footstep, the house slowly reveals itself, rising out of the ground. The entry sequence, a series of playfully engaging concrete steps, dissolves into the desert. As one ascends, each step offers an alternative decision and a new adventure. Through this process, movement slows and senses are stimulated, leaving the rush of city life behind.  The home is primarily made of Rammed Earth, a material that uses widely available soil, provides desirable thermal mass and has virtually no adverse environmental side effects. Historically vernacular to arid regions, it fits well within the Sonoran Desert, while at the same time it embodies inherent poetic qualities that engage the visual, tactile and auditory senses of all who experience it..The program of the home is divided into three distinct and isolated zones; living, sleeping, and music recording/home entertainment.  Each zone must be accessed by leaving the occupied zone, stepping outside, and entering a different space.  This separation resolves the clients’ desired acoustic separation while at the same time, offers a unique opportunity to continuously experience the raw desert landscape..Rooted in the desert, where water is always scarce, the design incorporates a generous 30,000 gallon rainwater harvesting system with an advanced filtration system that makes our most precious resource available for all household uses..”  Lovely site; extensive glazing, natural light, views; interesting form, materiality; contextual sensibility..

designalog : contact

image: © Jeff Goldberg/Esto; article: “Tucson Mountain Retreat / DUST” 08 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Smith-Clementi Residence by Rios Clementi Hale Studios

Posted by the editors on Sunday, 5 May 2013

Smith-Clementi Residence by Rios Clementi Hale Studios

Residential Architecture: Smith-Clementi Residence by Rios Clementi Hale Studios: “..ProgramExterior and interior remodel and addition to single-family home and adjacent yard. First floor: living area, kitchen/breakfast room, powder room, outdoor dining, garage. Second floor: master suite, family room/office, two children’s bedrooms, children’s bath, utility room. Design: Originally built in 1920s (at 600 square feet) and renovated by husband-and-wife architects in 1996 with second-floor addition, the house grew again in 2012 with the addition of a second lot, reconfiguration of public and private areas, and new garage and master suite. The resulting home now revolves around indoor/outdoor connections to the vast patio space with decorative and working gardens. The front volume maintains a refined lap siding as a signal to the house’s bungalow origins with a scale appropriate for the walk street, while the expressive back volume sports exaggerated vertical wood framing as sunshades to the glass master bedroom volume. “A house and its antithesis,” is how the architects/homeowners describe the relationship between the two elements. The house slowly reveals itself along a walk street in Venice, California, with the design juxtapositions foreshadowed by corresponding fences—a vine-covered traditional wrought-iron fence leads into an raw- wood rustic picket fence. The idea of “Cape Cod meets California Modern” is displayed in the varying rooflines that open the structure to natural light and create terraces for outdoor living. Public areas on the ground floor flow into each other and toward the outdoors. A new large sliding-glass door opens the lower level out to the generous plaza formed from linear concrete slabs with grass and pebbles interspersed. No-mow grass surrounds the front elevated entry porch, which begins the consistent black concrete-tile flooring that travels from outside through the first-floor living, dining, and kitchen areas, then back outside to the al fresco dining platform. Muted colors on the exterior are derived from the landscape and majestic magnolia tree on the property, while natural-wood trim further connects the structure to the landscape. Accessible openings—doors and operable windows—are trimmed in olive paint. The back volume addition encompasses garage and storage with glass-enclosed master suite above. Structural, vertical raw-wood framing is expressively placed around the glass volume. In additional to functionally acting as sunscreens, the beams connote a tree house and correspond to the picket fence in both materiality and attitude. Both front and back parts of the house are distinct on the ground floor—connected by the open-air dining terrace—while the upper- level, cement-board cladded “bridge” connection is more seamless from the interior, acting as a large, common space shared by the family. Immediately upon entering the home, one feels the senses of light and play. Window walls face the outdoor areas and clerestory windows express the changing levels. Standing in the entry living room, one can see clear through to the breakfast area, outdoor dining, and garage. The living room features built-in and free-standing custom benches upholstered in lively patterned fabric. The existing fireplace was re-clad in origami-like dark metal. Materials were chosen to express functionality, thus natural wood and plywood are used extensively, allowing family art and artifacts to add color and character. The open kitchen features a built-in banquette and breakfast table, sleek and simple white cabinetry, and plywood- covered exhaust hood above the working antique stove, which once belonged to noted architect Ming Fung’s mother (Smith and Clementi met at Hodgetts + Fung early in their careers). The custom butcher- block island unfolds to a playful Buffalo profile. Floor-to-ceiling plywood book and entertainment center leads to the heavy timber wood staircase. Upstairs, two bedrooms and a shared bath for the owners’ nine- and 16-year-old daughters are separated from the master suite by the “bridge”. Central to the bridge is the open family room—a hub of activity combining TV viewing, computer, and various other functions that mirror the family’s lifestyle. The flooring changes from wood to cork tiles beyond an olive-colored floor-to-ceiling door that opens to the master suite, which includes seating area, terrace, bath, and walk-in closets. A seven-foot-high plywood wall acts as headboard and privacy shield to the alley, while the CMU wall extends up from the garage below and then through the full-height glass wall to the outdoor balcony. Sliding and pocketing doors on two sides can be opened and closed as desired to manage degrees of openness. The hanging fireplace swivels to direct heat either toward the room or toward the balcony. The plywood storage wall is inset with red doorways leading into closets and the master bath. Open shelves allow a clear view into the bath, which may alternately by closed off by sliding the door all the way across. White cabinetry and positive/negative faux bois tile highlight the master bath. Obtaining the neighboring lot gave the owners the freedom to open the home up to the outside. “Even though we’re Modernists,” notes Frank, “the relationship to the outdoors in the previous renovation wasn’t sufficient.” Orienting views toward the existing 80-year-old Magnolia Grande Flora tree resulted in short vistas with long diagonals that afford views, light, and air. On the adjoining property sits an olive-colored house for Julie’s mother, who also collaborated on the landscape. Long troughs with growing vegetable are placed along the walk street..” Interesting cladding / timber sun-screen, interior volumes and details; indoor / outdoor sensibility..

designalog : contact

image: © Undine Pröhl; article: “Smith-Clementi Residence / Rios Clementi Hale Studios” 01 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, lighting, Modernism, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: