Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Vacation Homes’

* Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner

Posted by the editors on Saturday, 1 June 2013

Burton Residence by Marmol Radziner

Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner: “..This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County, California, USA. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting the retreat in a careful, simple, and unobtrusive manner. The 10-module home forms an L-shaped plan, framing views of a canopy of mature oak trees to the south and east..The road leading to the house climbs the hill and ends at the carport at the home’s west end. A set of concrete stairs lead up a gentle grade from the carport to the entry deck, which runs along the north side of the home. The main volume is oriented east to west and arranged in an open plan. The living room, kitchen, and dining room collectively open southward onto a covered patio with an outdoor fireplace and pool area. From the main volume, the master bedroom extends to the north, following the edge of the hilltop and ending in a private deck that takes in the morning light from the east..Long Valley Ranch utilizes a number of sustainable strategies and materials. Passive solar heating and cooling are achieved through use of concrete flooring, covered decks, and natural through breezes. A 17-kW solar array offsets the electricity usage of the house, and a tankless hot water heater provides on-demand water heating. Sustainable materials are used throughout, including recycled denim insulation and low-VOC paint..”  Extensive glazing, natural light, views; contextuality; sustainability..

See our posts on other homes by Marmol Radziner:

designalog : contact

image: © Joe Fletcher; article: “Burton Residence / Marmol Radziner” 27 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Posted by the editors on Wednesday, 29 May 2013

Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects: “..The partners of new Vancouver, British Columbia, Canada, studio Scott & Scott Architects created this remote snowboarding cabin for their own use at the northern end of Vancouver Island..The Alpine Cabin by Susan and David Scott is lifted off the ground on six columns made of douglas fir tree trunks, which pierce through the rooms on both storeys..The exterior clad in cedar, intended to weather to the tone of the surrounding forest, and the interior finished in planed fir..”The construction approach was determined to avoid machine excavation, to withstand the annual snowfall, to resist the dominant winds and to build in a manner which elevates the building above the height of the accumulated snow on the ground,” say the architects..The majority of the ground floor is taken up by a combined living room and kitchen, but also includes a bathroom and sauna. Upstairs there are two bedrooms with a study in between..One corner of the ground floor is cut away to create a spacious porch where firewood and snowboarding equipment can be stored..The cabin is located in a community-operated alpine recreation area 1300 metres above sea level and is accessible by a gravel road for five months of the year, but otherwise equipment and supplies must be carried on a sledge to the site..The building is completely off-grid, heated by a wood-burning stove and using water that must be fetched from nearby and carried in..The architects built the project themselves with the help of friends. “The cabin was constructed out of a desire to directly design and build as a singular act, to work with the freedom one experiences when snowboarding, and in a manner which is centered in the adventure and not bound heavily in pre-determination,” they explain..’  Lovely site; contextual and materials sensibility..

image + article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House in Colares by Frederico Valsassina Arquitectos

Posted by the editors on Tuesday, 6 November 2012

Residential Architecture: House in Colares by Frederico Valsassina Arquitectos: “..It’s all about a project for a summer home, as a result of an order that from the beginning had precise conditions in terms of program: a big living room, connected to an office area; a service area with space for light meals attached to the kitchen; a private area with two small bedrooms and a suite with an incorporated sauna; a garage with an incorporated workshop space; a swimming pool with a big solarium; well illuminated interior spaces opened over the landscape; Formal soberness and a contained budget were also demanded..The result is a singular house: a volume of regular appearance and of compact reading, marked by big openings towards south and west and by small openings facing north and east, as a clash between the glass box and the white painted concrete box logic. Taking profit of a slight slope on the west side of the lot, the living room opens over a terrace unlevelled over the swimming pool and the solarium. The split between the living room and the bedrooms is made by a covered exterior space, which could be considered as a patio, near the terrace and indirectly linked with the hall..This house, being clearly contemporaneous in its formal approach, is also an attentive and sensible look over the housing phenomena and over the act of conceiving the domestic space. The final proposal, a permanent mark of a personal territory, appears from the logic refinement of this project. By conjugating program, place and time..The program, by the clear sense of will, of tastes, of habits and of living experiences revealed by the client. The resulting space adapted to its users and not the other way around..The place, by understanding the landscape where it is inserted: a few kilometres from the sea, in a dense pine area, spotted by summer houses, (un)lined following twisting paths, where vulgarity prevails alongside a neo-vernacular adherence. In this “locus”, full of tall and slim pine trees, the presence of that house, which shapes, textures and extravagant transparencies are in permanent conflict with the nearby buildings, is a differenced sign, that invents a new place..The time, by reducing to the minimum the formal and composition elements and used materials. The adoption of a project basis assumedly compromised with the contemporaneous rules. The recurring theme of projection plans and faces is the square, which is shown by the openings’ drawing. The duplication or subdivision of this base module, with no risk of becoming an obsession, is subtly contradicted by a series of project decisions, defining the domestic uses and living experiences. It’s the proper fluidness of space organization that differences the functional sectors and defines the boundaries between private and public “territory” within the house. Doors and corridors, frequently used on domestic architecture to circumscribe movements and conditioning looks, are here replaced by an inverted T-shaped space that is extended over the exterior forming a patio..The double axial and convex condition of this space limits circulation between the living rooms and the bedrooms, at the same time, enlarges the visual camps without promoting indiscretions or forcing intimacy. The relations between the physical and visual continuity established between interior and exterior, achieved by the use of big glass windows on the living room and bedrooms’ level, contrast with the intimacy and opacity given to the service area and contribute to the comprehension and clarity of the space logic of this house and of its functionalities..”  Extensive glazing, abundant natural light, pine forest views..

See our posts on three other homes by Frederico Valsassina Arquitectos:

designalog : contact

image: © FG+SG; article: Cifuentes , Fabian . “House in Colares / Frederico Valsassina Arquitectos” 01 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/287351&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Hill-Maheux Cottage by Kariouk Associates

Posted by the editors on Saturday, 2 June 2012

Residential Architecture: Hill-Maheux Cottage by Kariouk Associates: “..The design of the cottage is simple: two “bars” of living space that are joined by an elliptical loft hovering over the foyer and giving shelter to the entry below. One bar is private, containing bedrooms, bathrooms, and storage; one bar is public, containing the kitchen, dining, and living areas. The elliptical loft is the domain of the daughter. Rather than “walling-in” the two ground-level volumes to achieve privacy, they are made with large expanses of glass and are sited at the edge of the property where vegetation is most dense. The underside of the loft volume and the fireplace surround are surfaced with a “quilt” of metal plates, including copper and zinc printing plates that the clients received from a printmaker friend. Many of the plates are etched with landscapes from the original printmaker, but many are etched with works created by the couple and their daughter. There are, however, many yet-unetched plates that can be removed, worked by the clients and their friends visiting the cottage, and then reinstalled. In this way, the house keeps a record of its past..”  Intriguing use of copper and zinc etching plates, abundant glazing, natural light, views and nature..

image: Photolux Studios (Christian Lalonde); article: Contemporist

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

 
%d bloggers like this: