Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Venice’

* Residential Architecture: Smith-Clementi Residence by Rios Clementi Hale Studios

Posted by the editors on Sunday, 5 May 2013

Smith-Clementi Residence by Rios Clementi Hale Studios

Residential Architecture: Smith-Clementi Residence by Rios Clementi Hale Studios: “..ProgramExterior and interior remodel and addition to single-family home and adjacent yard. First floor: living area, kitchen/breakfast room, powder room, outdoor dining, garage. Second floor: master suite, family room/office, two children’s bedrooms, children’s bath, utility room. Design: Originally built in 1920s (at 600 square feet) and renovated by husband-and-wife architects in 1996 with second-floor addition, the house grew again in 2012 with the addition of a second lot, reconfiguration of public and private areas, and new garage and master suite. The resulting home now revolves around indoor/outdoor connections to the vast patio space with decorative and working gardens. The front volume maintains a refined lap siding as a signal to the house’s bungalow origins with a scale appropriate for the walk street, while the expressive back volume sports exaggerated vertical wood framing as sunshades to the glass master bedroom volume. “A house and its antithesis,” is how the architects/homeowners describe the relationship between the two elements. The house slowly reveals itself along a walk street in Venice, California, with the design juxtapositions foreshadowed by corresponding fences—a vine-covered traditional wrought-iron fence leads into an raw- wood rustic picket fence. The idea of “Cape Cod meets California Modern” is displayed in the varying rooflines that open the structure to natural light and create terraces for outdoor living. Public areas on the ground floor flow into each other and toward the outdoors. A new large sliding-glass door opens the lower level out to the generous plaza formed from linear concrete slabs with grass and pebbles interspersed. No-mow grass surrounds the front elevated entry porch, which begins the consistent black concrete-tile flooring that travels from outside through the first-floor living, dining, and kitchen areas, then back outside to the al fresco dining platform. Muted colors on the exterior are derived from the landscape and majestic magnolia tree on the property, while natural-wood trim further connects the structure to the landscape. Accessible openings—doors and operable windows—are trimmed in olive paint. The back volume addition encompasses garage and storage with glass-enclosed master suite above. Structural, vertical raw-wood framing is expressively placed around the glass volume. In additional to functionally acting as sunscreens, the beams connote a tree house and correspond to the picket fence in both materiality and attitude. Both front and back parts of the house are distinct on the ground floor—connected by the open-air dining terrace—while the upper- level, cement-board cladded “bridge” connection is more seamless from the interior, acting as a large, common space shared by the family. Immediately upon entering the home, one feels the senses of light and play. Window walls face the outdoor areas and clerestory windows express the changing levels. Standing in the entry living room, one can see clear through to the breakfast area, outdoor dining, and garage. The living room features built-in and free-standing custom benches upholstered in lively patterned fabric. The existing fireplace was re-clad in origami-like dark metal. Materials were chosen to express functionality, thus natural wood and plywood are used extensively, allowing family art and artifacts to add color and character. The open kitchen features a built-in banquette and breakfast table, sleek and simple white cabinetry, and plywood- covered exhaust hood above the working antique stove, which once belonged to noted architect Ming Fung’s mother (Smith and Clementi met at Hodgetts + Fung early in their careers). The custom butcher- block island unfolds to a playful Buffalo profile. Floor-to-ceiling plywood book and entertainment center leads to the heavy timber wood staircase. Upstairs, two bedrooms and a shared bath for the owners’ nine- and 16-year-old daughters are separated from the master suite by the “bridge”. Central to the bridge is the open family room—a hub of activity combining TV viewing, computer, and various other functions that mirror the family’s lifestyle. The flooring changes from wood to cork tiles beyond an olive-colored floor-to-ceiling door that opens to the master suite, which includes seating area, terrace, bath, and walk-in closets. A seven-foot-high plywood wall acts as headboard and privacy shield to the alley, while the CMU wall extends up from the garage below and then through the full-height glass wall to the outdoor balcony. Sliding and pocketing doors on two sides can be opened and closed as desired to manage degrees of openness. The hanging fireplace swivels to direct heat either toward the room or toward the balcony. The plywood storage wall is inset with red doorways leading into closets and the master bath. Open shelves allow a clear view into the bath, which may alternately by closed off by sliding the door all the way across. White cabinetry and positive/negative faux bois tile highlight the master bath. Obtaining the neighboring lot gave the owners the freedom to open the home up to the outside. “Even though we’re Modernists,” notes Frank, “the relationship to the outdoors in the previous renovation wasn’t sufficient.” Orienting views toward the existing 80-year-old Magnolia Grande Flora tree resulted in short vistas with long diagonals that afford views, light, and air. On the adjoining property sits an olive-colored house for Julie’s mother, who also collaborated on the landscape. Long troughs with growing vegetable are placed along the walk street..” Interesting cladding / timber sun-screen, interior volumes and details; indoor / outdoor sensibility..

designalog : contact

image: © Undine Pröhl; article: “Smith-Clementi Residence / Rios Clementi Hale Studios” 01 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, lighting, Modernism, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Scale House by Johnston Marklee & Associates

Posted by the editors on Wednesday, 5 September 2012

Residential Architecture: Scale House by Johnston Marklee & Associates: “..2-4-6-8 HOUSE: HISTORICAL CONTEXT: The modestly scaled 2-4-6-8 House characterizes the type of early commissions that launched a generation of Los Angeles architects. With four incrementally scaled windows from which the structure acquired its name, 2-4-6-8 confronts architectural issues prevalent in the 1970s and 80s, from typology and materiality to kit-of-parts building methods and the use of solar power..MASSING: INSIDE OUT: The massing concept of the Scale House originated from a Morphosis drawing that multiplied 2-4-6-8 as identical quadruplets. Repeating and transforming the original volume of 2-4-6-8, a ‘condensed mass’ for the master bedroom mirrors the Morphosis pavilion across ‘excavated void’ of the courtyard. The original element and these two serialized variations are anchored to a rectangular base that contains the main living areas and joins the new and existing structures. By redistributing the outdoor spaces typically devoted to driveways, front and side yards to the internal courtyard, the overall design turns the typical single-family house inside out..COLOR: BRIGHT PINK, TURQUOISE, AND YELLOW-ORANGE: The platonic geometry and primary colors of 2-4-6-8 are further transformed and spatialized in the new design. Private rooms in bright pink, turquoise, and yellow-orange are conceived as shaped volumes – serial deviations from the red, blue, and yellow of the studio windows. The white walls of the main living spaces reflect these vibrant colors. The exterior contrasts this vivid palette with the most neutral color available – that of the photographic grey card – to simultaneously contrast and amplify the interior volumes. While light and color dynamically animate the shaped private spaces, shared living spaces are continuous and transparent to the exterior.. PLANNING AND APERTURES: OUTSIDE IN: 2′x2′, 4′x4′, 6′x6′, and 8′x8′ apertures in the new house, sized to match those of 2-4-6-8, contrast the inward orientation and compositional stability of the existing structure. Shifted to the volume edges to accommodate circulation and services, these openings reinforce the outward orientation and rotational quality of the new intervention. Within, centralized space is replaced by poché niches at the periphery. A wall of sliding glass doors renders the shared living space continuous with the glass box of the interior courtyard, and the glazed lower-level street façade visually links both spaces with the pedestrian street beyond. Taken together, the courtyard and apertures comprise an ideal passive cooling configuration: the courtyard draws fresh air into the base of the house, while the upper windows, puncturing each face of the new volume, expel warm air and promote cross ventilation. Radiant floors provide efficient winter heating.. CONTEXT: WALK-STREET BUNGALOWS: Situated on a pedestrian street with vehicular access limited to the rear alley, the design responds to the evolving nature of the Venice walk-streets. With land values in the area far exceeding the value of the original structures, many of these turn-of-the-century bungalows are nearing the end of their life spans. The Scale House offers a unique, well-scaled alternative appropriate to the neighborhood and the climate..”  Interesting renovation and extensions to an existing home; interesting form, exterior colour accents and eye-popping interior colour scheme..

See our post on another home by Johnston Marklee & Associates: Residential Architecture: View House by Johnston MarkLee & Diego Arraigada Arquitecto.

designalog : contact

image: Eric Staudenmaier; article: Saieh , Nico . “Sale house / Johnston Marklee & Associates” 12 Nov 2008. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/8503&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

Architecture: Interview: David Chipperfield on Curating the Venice Architecture Biennale 2012 (Video)

Posted by the editors on Saturday, 5 May 2012

Architecture: Interview: David Chipperfield on Curating the Venice Architecture Biennale 2012 (Video):  Dezeen offers an interesting interview with the award-winning, internationally renowned British architect David Chipperfield.  “..Chipperfield speaks about Common Ground, his theme for the biennale, and gives his views on the contemporary architecture scene, comparing architects to “perfume brands at Duty Free, on a pedestal, singular and isolated” and says: “[Architects] don’t have common ground between ourselves and the public”..the 13th Venice Architecture Biennale, which takes place from 29 August to 25 November 2012..”

See our previous posts on David Chipperfield: Architecture: Venice Biennale 2012: David Chipperfield officially appointed directorArchitecture: David Chipperfield selected to renovate the Mies – designed Neue National Gallery in BerlinRoyal Institute of British Architects Awards Royal Gold Medal to David Chipperfield and Architects: Award-Winning British Architect David Chipperfield Discusses German Projects (Video).

image, article + interview: Dezeen

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog, Educational Architecture, Exhibitions, Galleries, Institutional Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Palms Residence by Marmol Radziner

Posted by the editors on Saturday, 7 April 2012

Residential Architecture: Palms Residence by Marmol Radziner: “..located on a narrow, urban lot…The home looks inward, incorporating covered decks and a small courtyard space, giving the structure a sense of privacy despite its location on an infill lot. The home includes custom walnut casework in the living room and kitchen, concrete floors on the first floor, and eco-timber hickory floors on the second floor. The bed rooms have built-in beds and additional casework. The exterior of the home is finished with cedar siding. A series of screening techniques, including landscaping, fencing, and louvered panels provide shelter from the street while retaining the open feel of the home..”  Cedar cladding, hickory flooring, louvred privacy, abundant light..

See our posts on two other homes by Marmol Radziner: Residential Architecture: Desert House by Marmol Radziner and Residential Architecture: Hawkesbury Residence by Marmol Radziner.

image: David Lena; article: Contemporist

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 Comments »

 
%d bloggers like this: