Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Wikipedia’

* Architecture: EP7 Restaurant by Stephane Malka

Posted by the editors on Thursday, 30 May 2013

EP7 Restaurant by Stephane Malka

Architecture: EP7 Restaurant by Stephane Malka: “..french architect and former graffiti artist stephane malka has designed a guinguette typology for paris that synthesizes the mythical dimensions of nature with the ceaseless growth of the urban environment. his EP7 restaurant uses an accretion of raw wood, primed for the organic growth of plant life, to created a lively skin for an urban recreation space. the architect began his career as artistic agent of the urban landscape, using the massive planes of the city to understand the communicative power of the built form. the architecture, in this case, references land art and ties in the intertwined masses of metropolitan paris with the teeming life of the forest. free walls and vegetation arise from the delicately sectioned modules of square timber while expanses of glazing challenge the pixelated envelope..”  Interesting facade..

image: courtesy of stephane malka; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Green Design, Hospitality Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Garden Tree House by Hironaka Ogawa & Associates

Posted by the editors on Monday, 4 March 2013

Garden Tree House by Hironaka Ogawa & Associates

Residential Architecture: Garden Tree House by Hironaka Ogawa & Associates: “..This is an extension project on a thirty-five year-old house for a daughter and her husband..A zelkova tree and a Camphor tree stood on the site since the time the main house was built thirty-five years ago.  Removing these trees was one of the design requirements because the new additional building could not be built if these trees remained.  When I received the offer for the project, I thought of various designs before I visited the site for the first time.  However, all my thoughts were blown away as soon as I saw the site in person..The two trees stood there quite strongly. I listen to the stories in detail; the daughter has memories of climbing these trees when she was little..These trees looked over the family for thirty-five years.  They colored the garden and grew up with the family.  Therefore, utilizing these trees and creating a new place for the client became the main theme for the design..In detail, I cut the two trees with their branches intact.  Then I reduced the water content by smoking and drying them for two weeks.  Thereafter, I placed the trees where they used to stand and used them as main structural columns in the center of the living room, dining room, and kitchen..In order to mimic the way the trees used to stand, I sunk the building addition 70 centimeters down in the ground.  I kept the height of the addition lower than the main house while still maintaining 4 meter (ndlr: 13.12 ft) ceiling height..By the way, the smoking and drying process was done at a kiln within Kagawa prefecture.  These two trees returned to the site without ever leaving the prefecture..The client asked a Shinto priest at the nearby shrine to remove evil when the trees were cut.  Nobody would go that far without a love and attachment to these trees..When this house is demolished and another new building constructed by a descendant of the client hundreds of years from now, surely these two trees will be reused in some kind of form..”  Ample glazing, natural light; interesting materiality, interior volumes, and, especially, a wonderful sense of poetry and connection…

designalog : contact

image: © Daici Ano; article: “Garden Tree House / Hironaka Ogawa & Associates” 27 Feb 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Art, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Museum of Contemporary Art in Buenos Aires by MA2

Posted by the editors on Thursday, 19 July 2012

Architecture: Museum of Contemporary Art in Buenos Aires by MA2: “..In the current proposal for a Contemporary Museum of Art in Buenos Aires, the inception is based on synergetic plays of volumes and interlink-interlacing manifolds of tectonic forms and panels that create a dynamic fluxion of mass, surfaces and lines. The articulations involved rely on formal masses in an arrangement or in a cohesive group that perform more than the sum of its parts. The museum is multi-layered and composed of radiant volumes and pieces which converge in a poly-operational, structural, and sensuous array of tectonics. The effect of multi-generative forms grouped and working together as a performative whole is a diverse set of fluid and crystallized components strategically placed for an outcome of a dynamic structure, which valiancy plays a role in the visual and experiential impact of the viewer..A museum is produced in which tectonics and space is operating in a field of “Fluxion Synergies”. These fields of cooperative interactions of fluid forms and synergized lines which also produce a series of desired patterns like that of the classical line work of the “Guilloche”, or creating “The Guilloche Effect”. By approaching the design of the museum with a generative and vector approach to space, volume, and form, the result is a building with intensity that affect the visual senses in an interesting and dynamic experience..The external cladding is an array of curved and crystallized formal geometries by which they perform with an organizational behavior pattern of trajectories and intersecting surfaces. The geometries created are resulted from guilloche patterns that have been derived from parametric Cartesian equations. By utilizing basic parametric equations for comprehensive surface decor and structure, it has allowed for a series of patterns which can be transformed into an effective tool for varied panelization and lattice structures. Trigonometric equations that are best suitable for folding and curved forms are the “Hypotrochoid” formulas for they describe a family of curves to which the museum utilizes throughout its spaces. In addition to further investigate parametric formulas similar to the hypotrochoid; epitrochoid and hypocycloid are useful in this series of guilloche rosette formation..In searching for the proper materials that best showcase the sleek surfaces and external cladding, varied sizes of polished and honed Glass Stone or White Neoparies, in balance with black hairline stainless steel for areas regarding framing and entry are used to give the desired effect. This gives the museum a dimension of weight, elegance, and purity in an exterior that is multifaceted and multidimensional. The interior spaces are an extension of the patterned exterior in areas of excessive height and openness. The Museum has five levels of exhibition space; in addition the entry and exit are separated by the outdoor plaza to create a flow spaces that circulate up and around to experience the entire museum..”  Curvilinear geometries, Hadid-esque form..

See our post on another museum project by MA2: Architecture: New Taipei City Museum of Art by Ma2.

image: Courtesy of MA2; article: Arthitectural

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Art, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog, Galleries, Museums | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Sun Slice House by Steven Holl Architects

Posted by the editors on Saturday, 24 March 2012

Residential Architecture: Sun Slice House by Steven Holl Architects: “..This weekend house..is organized to frame slices of sunlight. While the owner’s profession revolves around artificial light, slices of natural light and their change in space throughout the day and year is the focus of the house. While most elevations are simple rectangles strategically sliced and cut for the play of light within, the north façade is made of glass with views of Lake Garda..The steel frame and concrete structure is skinned with an alloy of copper, steel, chromium, and nickel, which weathers to a leathery red color. Interiors are white plaster with terrazzo floors on the ground level while bamboo floors cover the second. Natural ventilation and geothermal heating and cooling are part of the energy plan..”  With the weathered look of Corten Steel, extensive glazing, natural light, creative form, sharp interiors..

See our other posts on work by Steven Holl Architects: Architecture: Sustainable Architecture: Vanke Center by Steven Holl Architects, Architecture: In China: Sliced Porosity Block by Steven Holl Architects, Architecture: In China: Linked Hybrid by Steven Holl Architects, Architecture: Museum of Ocean and Surf by Steven Holl Architects in collaboration with Solange Fabiao, and  Architecture: Hangzhou Music Museum by Steven Holl Architects.

image + article: Arthitectural

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture & Design in China, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog, Institutional Architecture, Museums, Residential Architecture, Sustainable Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 6 Comments »

 
%d bloggers like this: