Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Wood Ceilings’

* Residential Architecture: De Wet 34 House by SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects

Posted by the editors on Tuesday, 14 May 2013

De Wet 34 House by SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects

Residential Architecture: De Wet 34 House by SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects: “..The site is positioned in the heart of Bantry Bay in Cape Town, South Africa, on the slopes of Lion’s Head overlooking the bay. The brief was to create a home with all the spectacle of an Atlantic Seaboard showpiece but also to respond to the practical needs of family life and to create a feeling of sanctuary..Built over four floors, the living areas are open-plan yet have distinct identities. A minimalist weathered redwood and grey-shale street façade opens on to a sculptural arrival courtyard which in turn leads to an entrance gallery. Dramatic volume, far-reaching views, sculpture and raw textures – rock, timber, concrete – are the cornerstones of this house, designed to form a canvas for the setting and develop a patina over time..The Family room, placed on the mountain side of the courtyard garden, provides for cocooned living while the double volume Living and Dining area on the sea side is more dramatic, with its rippling concrete feature fireplace wall and commanding views. This ocean fronting section is a soaring space anchored by concrete and rock – a five-tonne cocktail bar of rough-hewn granite holds down one side of the living space. Although sea-oriented, with the pool terrace to the west, the main Living area also opens onto the courtyard garden on the east, with access to both by the way of sliding glass doors which open up so completely that it’s little more than a roofed outdoor space..One descends through a double volume ‘under water’ atrium to the Bedroom floor and down another level to the Guest and Playroom areas..The interiors create an emotional and sensory journey when moving through the house. Furnishings are minimal and lines are kept simple & neutral. By utilising a restrained and raw base of textures and finishes, the décor feels natural and subtly organic; the overall ambiance is one of calm and serenity. Colour is kept to a bare minimum; the interior works predominantly with a light and shade tonal range, allowing views of the mountain, the ocean and sky, and also the artwork to introduce colour..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting form, interior volumes, details and materiality; indoor / outdoor sensibility..

See our posts on other homes by SAOTA:

designalog : contact

image: © Adam Letch; article: “De Wet 34 / SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects” 06 May 2013. ArchDaily

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Fairhaven Residence by John Wardle Architects

Posted by the editors on Monday, 13 May 2013

Fairhaven Residence by John Wardle Architects

Residential Architecture: Fairhaven Residence by John Wardle Architects: “..The Fairhaven Beach House is located on top of the ridgeline above the Great Ocean Road on the Victorian coastline (Victoria, Australia). The site enjoys panoramic views over the southern ocean and surf beach below. The house winds around a protected central courtyard, which creates an outdoor space sheltered from the harsh prevailing winds. The form of the house is coiled and stepped around the courtyard. The living area doors and an oversized sliding kitchen window open up and integrate it with the house proper during fine weather..The spatial journey through the house from arrival to view is choreographed to increase anticipation before reaching the main living space. As you step beneath a cantilevered study into a dramatic vertical entry space, you become acutely aware of a number of twists and folds along its length that make the transformation into horizontal living space. The main window aperture matches the cinematic proportions of the ocean view..Materially the house is clad in a green-grey zinc cladding, for both its longevity and natural colouring that merges with the scrub and tea tree landscape. In contrast, the interior of the house is completely lined in timber (floors, walls, cabinetry and ceilings) to form an enclosure for living that its inhabitants become completely immersed within. The eye is then always drawn back to the outlook beyond..The proportions, orientation and dimensions of windows have been tailored to particular views and to reveal internal spaces. The design process has been one akin to scenography, bringing together sensory and spatial experiences to frame the theatre of inhabitation within..”  Extensive glazing, natural light, wonderful ocean views; interesting form, materiality, interior volumes and details..

See our posts on two other homes by John Wardle Architects:

designalog : contact

image: © Trevor Mein; article: “Fairhaven Residence / John Wardle Architects” 07 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, lighting, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Lavaflow 7 – Mayer/Penland House by Craig Steely Architecture

Posted by the editors on Sunday, 7 April 2013

Lavaflow 7 - Mayer-Penland House by Craig Steely Architecture

Residential Architecture: Lavaflow 7 – Mayer/Penland House by Craig Steely Architecture: “..the dense ohia forests on hawaii‘s big island is home to countless species of plants and wildlife, as well as the ‘lavaflow 7 – mayer/penland house’ by local practice craig steely architecture. the linear one-storey home is based around a continuous concrete beam measuring 140 feet long, 48 inches tall and 12 inches wide, that runs the span of the entire dwelling. it is supported by three cast-in-place concrete vertical partitions that separate the public and private program and allow the glazing to take on larger proportions that create an invisible threshold between interior and exterior spaces. a swimming pool bisects the living area perpendicularly creating an outdoor courtyard that separates the living room from the bedrooms and kitchen. large retractable glass walls also allow the user to connect with the ideal climatic environment with a series of patios and small verandas and overhanging wooden roof structure that shades the inside from direct sunlight..”  Extensive glazing, natural light, views; extensive wood interiors..

image: © bruce damonte, courtesy of craig steely architecture; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Omnibus House by Gubbins Arquitectos

Posted by the editors on Friday, 5 April 2013

Omnibus House by Gubbins Arquitectos

Residential Architecture:  Omnibus House by Gubbins Arquitectos: “..Chilean architect Pedro Gubbins designed this concrete residence as a rural retreat for himself and his family and has balanced it on top of a dry-stone wall..Named Omnibus House, the long and narrow residence is constructed on the side of a hill and the wall beneath it functions as a retainer against the sloping landscape..Gubbins wanted the house to be visually linked to the outdoor spaces of its woodland location, so he designed the concrete volume with lengths of glazing stretching across its longest facades, allowing views right through the building..”All the issues with privacy are solved because of the slope of the location,” said Jose Quintana Cabezas, an architect at Gubbins Arquitectos. “There are neighbours, but they are far away enough to not to have visual contact, plus all the tree trunks help.”..One of the most prominent features of the house is a concrete staircase that cuts through its centre, connecting the rooms on the main floor with an entrance on the storey below and a terrace on the rooftop..Corridors run along both sides of the building, while rooms are arranged in sequence between. Glazed partitions divide the living and dining rooms, either side of the staircase, while wooden boards separate the bedrooms at the western end..The concrete walls are exposed inside the building, plus polished concrete floors run through each room..”  Extensive glazing, natural light, forest views; interesting interior volumes with glass walls; interesting materiality, contextuality, details; visual sensibility; indoor / outdoor sensibility; lovely dry stone wall; 18-image slideshow in original article..

designalog : contact

image + article: Dezeen

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: