Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Wood Flooring’

* Residential Architecture: Green Box by act_romegialli

Posted by the editors on Tuesday, 28 May 2013

Green Box by act_romegialli

Residential Architecture: Green Box by act_romegialli: “..This glazed garden hideaway in Italy by Italian studio act_romegialli is disguised inside a dense thicket of bushy plants and blossoming wildflowers..The little building previously functioned as a garage for a weekend retreat in the Raethian Alps, but act_romegialli was asked to convert it into a space where the owner can keep gardening tools, prepare meals and entertain guests..Retaining the rustic stone walls and columns of the old garage, the architects installed a galvanised metal framework with a skeletal pitched roof, then added glazed panels to infill openings on each of the walls..Steel wires strung up around the structure help a selection of deciduous plants to climb over the facade, plus a mixture of annual and perennial shrubs are planted around its base, providing a constant blanket of exterior greenery..The interior of the building is divided into two rooms, both with weather-beaten larch floors and exposed concrete ceilings. The kitchen is constructed from galvanised steel and features a sink with metal pipes for taps..”  Extensive glazing, natural light, garden views; lovely garden pavilion; original article features a five-image slideshow and many additional images..

image: Marcello Mariana; article: Dezeen

designalog : contact

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Green Design, Interior Design, Interiors, Landscape Architecture, Residential Architecture, Slide Shows, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Fairhaven Residence by John Wardle Architects

Posted by the editors on Monday, 13 May 2013

Fairhaven Residence by John Wardle Architects

Residential Architecture: Fairhaven Residence by John Wardle Architects: “..The Fairhaven Beach House is located on top of the ridgeline above the Great Ocean Road on the Victorian coastline (Victoria, Australia). The site enjoys panoramic views over the southern ocean and surf beach below. The house winds around a protected central courtyard, which creates an outdoor space sheltered from the harsh prevailing winds. The form of the house is coiled and stepped around the courtyard. The living area doors and an oversized sliding kitchen window open up and integrate it with the house proper during fine weather..The spatial journey through the house from arrival to view is choreographed to increase anticipation before reaching the main living space. As you step beneath a cantilevered study into a dramatic vertical entry space, you become acutely aware of a number of twists and folds along its length that make the transformation into horizontal living space. The main window aperture matches the cinematic proportions of the ocean view..Materially the house is clad in a green-grey zinc cladding, for both its longevity and natural colouring that merges with the scrub and tea tree landscape. In contrast, the interior of the house is completely lined in timber (floors, walls, cabinetry and ceilings) to form an enclosure for living that its inhabitants become completely immersed within. The eye is then always drawn back to the outlook beyond..The proportions, orientation and dimensions of windows have been tailored to particular views and to reveal internal spaces. The design process has been one akin to scenography, bringing together sensory and spatial experiences to frame the theatre of inhabitation within..”  Extensive glazing, natural light, wonderful ocean views; interesting form, materiality, interior volumes and details..

See our posts on two other homes by John Wardle Architects:

designalog : contact

image: © Trevor Mein; article: “Fairhaven Residence / John Wardle Architects” 07 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, lighting, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Caxinas House by AUZprojekt

Posted by the editors on Tuesday, 9 April 2013

Caxinas House by AUZprojekt

Residential Architecture: Caxinas House by AUZprojekt: “..portuguese practice AUZprojekt has just shared with us images of their newest renovation in the small fishing town of vila do conde, Portugal, in a very dense urban context. the narrow rectangular plot contains an internal courtyard towards the back end and dictates the type and use of vertical circulation so as not to intrude excessively in the limited width available. a wing along the back side of the main volume extends the living areas that open to the private patio and creates another terrace on its rooftop..”  Interesting interior volumes and details..

image: courtesy of AUZprojekt; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Lavaflow 7 – Mayer/Penland House by Craig Steely Architecture

Posted by the editors on Sunday, 7 April 2013

Lavaflow 7 - Mayer-Penland House by Craig Steely Architecture

Residential Architecture: Lavaflow 7 – Mayer/Penland House by Craig Steely Architecture: “..the dense ohia forests on hawaii‘s big island is home to countless species of plants and wildlife, as well as the ‘lavaflow 7 – mayer/penland house’ by local practice craig steely architecture. the linear one-storey home is based around a continuous concrete beam measuring 140 feet long, 48 inches tall and 12 inches wide, that runs the span of the entire dwelling. it is supported by three cast-in-place concrete vertical partitions that separate the public and private program and allow the glazing to take on larger proportions that create an invisible threshold between interior and exterior spaces. a swimming pool bisects the living area perpendicularly creating an outdoor courtyard that separates the living room from the bedrooms and kitchen. large retractable glass walls also allow the user to connect with the ideal climatic environment with a series of patios and small verandas and overhanging wooden roof structure that shades the inside from direct sunlight..”  Extensive glazing, natural light, views; extensive wood interiors..

image: © bruce damonte, courtesy of craig steely architecture; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: