Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Wood Screens’

* Residential Architecture: Wisnu & Ndari House by djuhara + djuhara

Posted by the editors on Monday, 25 February 2013

Wisnu & Ndari House by djuhara + djuhara

Residential Architecture: Wisnu & Ndari House by djuhara + djuhara: “..This project was offered to the architect after the client had seen his project for the low budget Sugiharto Steel House. The client had previously lived on the site in a tiny, 36 square meters real estate house, on a 78 square meters piece of land in a high density housing area in the suburbs of Jakarta, Indonesia. Piece by piece, he bought the lands behind his house, acquiring a total of 250 square meters, but sloping up to the rear boundary of the land. After buying the land, he only had a limited budget to renovate the house, which presented the challenge for the design..The concept was to build a floating box that shelters an open space on the ground floor, a modern reinterpretation of the traditional rumah panggung (platform house). The ground floor became the living and dining room, and the box on the second floor contains the bedrooms, a sitting room and a study. The entire ground floor only had one gate in front that functions as the main entrance, and can also entirely open to connect the house to the communal garden and badminton court in front of the house..With the limited budget in mind, the basic structure of the ground floor consisted of concrete columns, beams and slab, because at the time of the construction, concrete structure was cheaper than steel structure. But to create a lightweight structure, the second floor was formed from lightweight steel framing covered by a metal deck roof. A screen made of reclaimed wood covered the front façade of the box to shield it from the hot Western sun..On the right side of the house, a 60 centimeters gap was created to allow sunlight in and rain to fall into the gutter that flowed to the front of the site. This gap prevented problems with leaks that could have occurred if the house had touched the neighboring house. The open air concept of the ground floor is also intended for the occupants not to be dependent on air conditioning..Unlike most houses in Indonesia, the servants’ quarters is located in front of the house, giving the servants easier access, plenty of sunlight and ventilation, and allowing the servants to watch over the house..”  Contextuality, materiality, and indoor / outdoor sensibility..

designalog : contact

image: djuhara + djuhara; article: “Wisnu & Ndari House / djuhara + djuhara” 21 Feb 2013. ArchDaily

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: H-House by bang by min

Posted by the editors on Monday, 7 January 2013

H-House by bang by min

Residential Architecture: H-House by bang by min: “..Located at the alley of Seongbuk-dong, Seoul, South Korea, where community of village has formed for a long time, ‘H-House’ is a house to keep the meaning to show the virtue secretly. This house reveals itself without clumsy and stimulative feeling in the scenery of old alley, suitably for its name. ‘Sae Min Oh’ seemed to concentrate on the details somewhat excessively at this project. He has pride and feels affinity to this project because he has proceeded it with craftsmanship from plan to completion for a long time..The site of ‘H-House’ had the slope ground where the front level is lower about 8m than the back level, which became a problem in designing it. Besides this physical problem, the architect had more difficulties with the client’s demands ; to create a house for three generations, a house with good daylighting and ventilation on the basement and the first floor… Firstly, the architect had to design a space where three generations could live together and privately at the same time, in order that they could behave individually while being together. The architect created the second floor as an interspace of this house divided into three floors, where they can form a community of family, behave individually and have their own area. He divided the living room on the second floor into three levels, which give each member of family their own area naturally. This space opened but different in levels enables family to do privately and separately. And folding door and changeable wall make it possible to expand or divide the space according to the user’ demand..Secondary, daylighting and ventilation on the basement and the first floor were very important in this house because the ground level had the big difference between the front ground and the back ground. It is said that the biggest problem of the existing house before ‘H-House’ was just the daylighting. The house was filled with dark and damp air because the basement and the first floor were not lighted and ventilated well. In order to solve this problem, the architect placed courtyard and sunken garden, connected from the lower floor to the sky, encouraging the brightness to the whole building..Lastly, the architect solved the client’s third demand, to have a commercial space for rent on the basement floor. It is just beauty shop ‘Miega’. Beauty shop ‘Miega’ involves the formative element of ‘H-House’ and the shape of this village Seongbuk-dong, and it attracts the attention with its unique space design..Exposed concrete and wooden panels in mud color created the more effective result than the luxurious materials, with the constructing details the architect insisted on completing, although they are not expensive. The different materials to compose the building emphasize their property of matter and create the various looks with their shadow. The designer also used the materials by cutting them into small unit. These details make this house have a shape to reveal the virtue secretly with the sense of existence but without any overawing sense..”  Extensive glazing, natural light, ventilation; green roof terrace; central courtyard and garden; interesting form and details..

image: Joonhwan Yoon; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Studio R by Marcio Kogan

Posted by the editors on Monday, 7 January 2013

Studio R by Marcio Kogan

Residential Architecture: Studio R by Marcio Kogan: “..Facing a small urban square, the Loft Studio opens entirely to the outside. The inner space of this photography studio flows into the side gardens of the building and into the urban space, establishing a spatial continuity between the square and the building. The façade, an aluminum gate is recessed into the concrete binding, integrating the front patio with the square; further, two large swinging metal gates – each more than 11 meters wide – permit fluidity between the gardens and the open space of the studio..Opened, these swinging gates make all visual barriers between internal and external space disappear. Closed, they allow the light in the Photography Studio to be controlled artificially. In the opening of the ground floor, there is a box clad in formica-china, where we have the lavatory, dressing room and the technical area.  In this space, there is no interference of the structure, which is built into the side walls of the building. Behind the green box, the stairs – lighted by a skylight – leads to the first floor, where we find the offices and the library..A volume with metallic material organizes all the space on this floor, separating the rooms and corridors.  On this floor there is a kitchen, the lavatories and the stairs that lead to the top floor. The negative of this volume is the work rooms which can be opened or closed – depending on the desired privacy – through sliding panels which are built into the central box. In the main office a fixed mashrabiya panel filters the light, while simultaneously opening a beautiful view of the large trees in the square.  On the top floor, there is a social room positioned over the front garden. This space opens with folding wooden panels, painted red, onto a deck where you can once again see the tree tops: a pleasant space for meetings on sunny days..The material used internally displays an industrial aesthetic, appropriate for the intensive use of a photography Studio that needs to constantly transform itself, depending on the situation. The floor of the large opening is of white resin which also becomes the endless back and the wall.  On the other floors, the wooden floor warms the ambient..Externally, the metal doors join the exposed concrete and the different colored wooden panels..”  Extensive glazing, natural light, views, privacy; interesting form and details..

See some of our other posts on work by Marcio Kogan and Studio MK27:

designalog : contact

image: © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra; article: “Studio R / Marcio Kogan” 04 Jan 2013. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/314332&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: İpera 25 Residence by Alataş Architecture & Consulting

Posted by the editors on Monday, 12 November 2012

Residential Architecture: İpera 25 Residence by Alataş Architecture & Consulting: “..Located in the historic and protected district of Istanbul, Turkey’s Galata, Ipera is a 10 flat building that goes beyond the conventional codes of the area..Respecting the current architectural fabric, infrastructure, natural conditions, climate and sun movements, and developing socio-economic conditions of the area, the project prepared by the architect Ahmet Alataş for the 1000 m2 large building is built around a design that uses today’s technology to offer new solutions to respond to well-known architectural problems..To describe it simply, the building is constructed around two blind walls made of fine concrete and a glass façade and wooden shell that cover the fully transparent living quarters..Perceived as a giant blind façade from an angle, the wooden surface can be seen as a tulle curtain that filters the light and works as an element that controls the sunlight..The building is made of fine reinforced concrete built around steel and concrete elements that are used in a composite manner..”  Extensive glazing, natural, filterable light, wood screens; interesting form and interior volumes..

designalog : contact

image: © Gürkan Akay; article: Cifuentes , Fabian . “İpera 25 / Alataş Architecture & Consulting” 10 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/291739&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: